Kto klame? Ona alebo on? Pondelkové večery na Markíze budú patriť podmanivému dramatickému seriálu Klamstvo

Lukáš Kočišek, MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o.

Výnimočná seriálová novinka sa púšťa do na Slovensku zatiaľ neprebádaných žánrových vôd a otvára citlivú, stále ešte tabuizovanú tému znásilnenia.

Televízia Markíza prináša na svoje obrazovky už tretiu tohtoročnú seriálovú novinku. Po úspešných štartoch seriálov Mama na prenájom a Dunaj, k vašim službám sa diváci a diváčky môžu už od 20. februára 2023 tešiť na úplne nový dramatický seriál s názvom Klamstvo, ktorý si ich svojou strhujúcou atmosférou a napínavým dejom nepochybne podmaní. Atraktívna novinka pozostáva z 12 epizód, v programovej štruktúre trhového lídra jej budú patriť pondelkové večery so začiatkom o 20:30 hod. a vždy v exkluzívnom 7-dňovom predstihu si seriál budú môcť vychutnávať predplatitelia streamovacej služby Voyo.

„Seriál vznikol na základe britského originálu s názvom Liar, ktorý sa stal celosvetovým hitom a adaptovali ho televízie v Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Španielsku či Turecku, pričom všade sa taktiež tešil obrovskému úspechu,“ povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza. „Pevne verím, že aj diváci a diváčky na Slovensku ocenia silu príbehu, kvalitu jeho spracovania a excelentné herecké výkony na čele s Tomášom Maštalírom a Monikou Horváthovou,“ dodala.

Nový seriál sa púšťa do na Slovensku zatiaľ neprebádaných žánrových vôd a otvára citlivú, stále ešte tabuizovanú tému znásilnenia. Napínavý, psychologicky prepracovaný dramatický seriál sa pýta, či má každý príbeh skutočne dve strany a necháva divákov na pochybách až do samého konca.

Učiteľka na gymnáziu Laura Kalasová (Monika Horváthová) prijme pozvanie na rande od šarmantného chirurga Andreja Rosického (Tomáš Maštalír) tesne po rozpade jej dlhoročného vzťahu, ktorý v nej zanechal trpkú príchuť. Napriek tomu, po príjemne strávenom večere pozve Andreja k sebe domov. Na druhý deň ho obviní, že ju znásilnil. Andrejova verzia udalostí je však úplne odlišná a nájsť pravdu je takmer nemožné – na žiadne z ich odporujúcich si tvrdení nie sú dôkazy a dlho je to iba slovo proti slovu. Udalosti však začínajú žiť vlastným životom, verejné obvinenia a nemožnosť ich jednoznačne dokázať, vyplavia kopec špiny z minulosti ako Laury, tak aj Andreja…

„Ideme veľmi hlboko do duše osoby, ktorej sa také niečo stane. Je to herecky mimoriadne náročná vec,“ zhodnotila šéfproducentka TV Markíza Alexandra Dubovská. „Je to znásilnenie, nie je to znásilnenie? Bola to pravda, nebola to pravda? S týmto sa vlastne celú dobu hráme,“ dodala.
Hlavných úloh sa fenomenálnym spôsobom zhostili herci Tomáš Maštalír a Monika Horváthová, pre ktorých išlo o vôbec prvú spoluprácu pred televíznou kamerou. „S Monikou som sa síce pred kamerou stretol prvýkrát, avšak niečo sme už spolu odohrali v divadle. Človek a herci sú adaptabilné tvory, našou prácou je adaptovať sa a nejakým spôsobom sa na seba napojiť. Aby vzťah, v ktorom sme, vyzeral čo najreálnejšie. O to sa snažíme a na tom pracujeme,“ vysvetľuje Tomáš Maštalír. „Do tohto projektu sme s Tomášom nevstúpili ako dvaja neznámi kolegovia, keďže sme sa stretli aj na pôde Slovenského národného divadla. Spoluprácu s ním hodnotím ako veľmi príjemnú a zároveň profesionálnu,“ potvrdzuje Monika Horváthová.


Televízia Markíza

Diváci a diváčky sa môžu v seriáli Klamstvo tešiť aj na ďalšie obľúbené herecké osobnosti, ako napríklad Ján Dobrík, Ivana Kuxová, Martin Mňahončák, Sarah Arató, Pavel Višňovský, Zuzana Fialová, Matúš Kvietik, Alena Ďuránová, Ľuboš Kostelný či Marek Geišberg.

Seriálovú novinku natočila TV Markíza v spolupráci s produkčnou spoločnosťou Paprika Studios, ktorá už má na konte napríklad divácky hit Pán profesor či komediálny seriál Šťastní vs. Šťastní. Výroba seriálu Klamstvo prebiehala prevažne v exteriéroch, na viac než 70 miestach v Bratislave a okolí. Pre seriál bola špeciálne vytvorená policajná stanica a vyšetrovacia miestnosť v nej. Avšak aj väčšina lokácií bola doupravovaná a dozariaďovaná.

„Veľa vecí v seriáli sme prispôsobovali na naše pomery. Oproti Veľkej Británii máme totiž inak nastavené procesy v rámci vyšetrovania zločinu, súdov, aj nastavenia spoločnosti voči niektorým typov deliktov. Príbeh sa odohráva v rôznych časových rovinách, neustále sa vraciame do minulosti a do príbehu sa postupne pridávajú nové výpovede. Udržať v tom poriadok bolo naozaj náročné,“ hovorí o najväčších výzvach v procese tvorby seriálu jeho hlavný scenárista Peter Nagy. „Osobne by som bol veľmi rád, ak by seriál prispel k trochu kultivovanejšej diskusii o tomto type podozrení,“ dodal.

Pri nakrúcaní tvorcovia viackrát využili prítomnosť kaskadérov, ktorí sa postarali o kaskadérske, ale aj o rôzne špeciálne efekty, ako napríklad hroziaca zrážka s kamiónom hneď v prvej časti. „V seriáli je mnoho scén, ktoré sú akčné a aj scény filmového rázu,“ potvrdzuje kreatívny producent a režisér seriálu Braňo Mišík. „Bolo pre mňa zaujímavé sledovať, čo sa stane, ak človeka niekto z niečoho obviní. Pozorovať, ako sa na neho bude spoločnosť pozerať, ako sa nedokáže brániť, keď je to nedokázateľné. Veľmi by som si prial, aby seriál ostal divákom v hlave aj v duši,“ uzavrel.

Výnimočný dramatický seriál Klamstvo štartuje už v pondelok 13. februára 2023 na Voyo a v pondelok 20. februára 2023 o 20:30 hod. na TV Markíza.

Viac o téme: #dráma #Klamstvo #seriál #tvmarkiza #VOYO