Ukrajinský baletný súbor a župné Divadlo Aréna sa spojili. Koncertom pripomenú boj o slobodu

Mgr. Lucia Forman, BSK

Bratislavský samosprávny kraj (BSK), Divadlo Aréna a Zdravotné stredisko Rovniankova v Petržalke prinášajú divákom kúsok očarujúceho ukrajinského umenia, ktoré u publika vyvoláva búrlivé ovácie.

Koncert choreografických diel sólistov a tanečníkov baletu Charkovského národného divadla opery a baletu Mykoly Lysenka / Schid Opera BALET GALA sa uskutoční v stredu 22. februára 2023 o 19:00 hodine v Divadle P. O. Hviezdoslava na Laurinskej 20 v Bratislave, kde aktuálne pôsobí župné Divadlo Aréna. Podujatie pripomína smutné prvé výročie agresívnej invázie Ruska v novodobej Európe.

„Je pre mňa cťou, že tento umelecký súbor môžeme privítať aj u nás a spoločne tak vyjadriť podporu občanom vojnou sužovanej Ukrajiny. Rovnako apelovať, že sloboda a nezávislosť každej jednej krajiny je dôležitá. Je to hrôza, ktorá v 21. storočí nemá čo hľadať. Ukrajinským utečencom sme od začiatku invázie podali pomocnú ruku. Konkrétnou formou pomoci sú aj dve všeobecné ambulancie, ktoré sme pre nich otvorili v Zdravotnom stredisku na Rovniankovej ulici v bratislavskej Petržalke. Tieto ambulancie poskytujú primárnu starostlivosť pre dospelých a pre deti, vrátane predpisovania liekov či očkovania,“ zdôraznil predseda BSK Juraj Droba.

Baletný súbor SCHID OPERA je od apríla 2022 na humanitárnom turné Európska cesta. Jeho cieľom je vyzvať občanov EÚ k jednote a podpore Ukrajiny počas vojenskej agresie Ruskej federácie.

Koncert je charitatívnym podujatím. Charkovský baletný súbor, ktorý našiel útočisko v humanitnom centre v Gabčíkove, vystúpi pre odídencov z Ukrajiny, ako aj ľudí, ktorí sa podieľajú na ich podpore, bez nároku na honorár. Cieľom podujatia je priniesť aspoň kúsok ukrajinského domova a umenia. Podporiť peknú myšlienku môže kúpou lístkov aj verejnosť.

Program
1. Ludwig Minkus. Scény z baletu „Don Quijote“. (Seguidilla; Variácie Kitri; Basil s priateľkami) Denys Pančenko . Antonina Vasyljeva. Alisa Koršunova. Anastasija Hajetska 2. Christoph Willibald Gliuk. „Melódia“ z opery „Orfeus a Eurydika“. Mykola Džura. Anastasija Sutulova. 3. Aram Chačaturian. Scéna z baletu „Spartacus“. (Adagio Crixus a Sabine) Karyna Šatkovska. Kostiantyn Capryka.
4. Ludwig Minkus. Scéna z baletu „Paquita“. (Adagio) Antonina Vasyljeva.Taras Kovšun 5. „Motýle“. Choreografická skladba na hudbu Johanna Straussa – syna z baletu „Cindy“/„Popoluška“. Artem Riazanov.Alisa Koršunova.Hanna Romanenkova.Kateryna Hrečana.
6. „Pianista“. Choreografická kompozícia na hudbu Fryderyka Chopina. Ksenija Zejlik-Dykareva
7. Carlos Gardel. Tango z filmu „Vôňa ženy“. Antonina Vasyljeva.Kostiantyn Capryka
8. Adolf Adán. Korzársky tanec Variácia odalisky z baletu „Korzár“ Nazar Durdyjev. Tetiana Semenova. odeliska – Halyna Bas
9. Johann Strauss – syn. Choreografická skladba z baletu „Cindy“/„Popoluška“. Eduard Laskarževský.Nazarij Kovaľ. Roman Stešenko.Mykola Stešenko.
10. Dario Marianelli. „Zjavenie“ Sofija Grigoriadi.Alina Loboda.
11. Adolf Adán. Pas de deux z druhého dejstva baletu „Giselle“. Karyna Šatkovska.Denys Pančenko
12. Mikis Theodorakis. Sirtaki z filmu „Greek Zorba“. Volodymyr Vasylenko.Alisa Koršunova.
13. Josh Groban, Walter Afanasjev. Choreografická skladba „Per te“. Borys Venderevskych.Nazarij Kovaľ.Eduard Laskarževský.Kateryna Hrečana.

Viac o téme: #balet #baletgala #divadloarena #divadlop-o-hviezdoslava