Heslo #mekynaveky platí aj tento rok. Hudba Mira Žbirku stále boduje

rado mešša, pro:messa

Album legendárneho speváka a skladateľa Mira Žbirku – Posledné veci označili mnohé české aj slovenské hudobné portály a časopisy vo svojich výročných anketách za jeden z najlepších albumov minulého roka.

Nominácie získava aj v prestížnych anketách. V cenách Anděl Coca-Cola 2022 ich získal najviac zo všetkých nominovaných. Sošku Anjela so šalmajom má šancu získať až v štyroch kategóriách: Album roka, Skladba roka, Sólový interpret a Slovenský album. Niekoľko nominácií za album má aj v cenách Žebřík a v kategórií Album roka ho na cenách Radio Heads Awards slovenského alternatívneho Rádia_FM nominovali poslucháči aj odborní novinári. Na prelome apríla a mája sa album Posledné veci pripomenie novým videoklipom k skladbe Ako Boh, ktorú si vybrali fanúšikovia na sociálnej sieti. Nakrúcať sa bude 3. apríla 2023 v priestoroch veľkej sály pražskej Lucerny. Miesto nakrúcania je veľmi symbolické, pretože práve tam sa Meky spoznal s manželkou Katkou, niekoľko rokov tam spolu bývali a vypredaná Lucerna bola vždy métou všetkých našich hudobníkov. Jeho podobu pripravuje David Žbirka, ktorý je aj producentom albumu a má so skladbou a priestorom rovnako silné prepojenie, ako jeho rodičia.

Aj na tento rok pripravuje Katka Žbirková so svojim tímom prekvapenia, ktoré určite potešia fanúšikov a budú dôstojným vcholom spomienky na život a dielo československej hudobnej legendy. V máji vychádza špeciálna kniha Memory Book – Miro Žbirka – Roky a dni.

„Počas príprav výstavy som na sociálnych sieťach poprosila fanúšikov, aby mi poslali, všetko čo by sa nám mohlo hodiť. Netušila som, že toho bude toľko. Posielali plagáty, fotky, podpisy, vstupenky, zošity s výstrižkami a tak ďalej… Samozrejme, že sme nemohli na výstavu použiť všetko, ale časť z nich použijeme v knihe Memory Book, ktorú pripravujeme. Budú v nej okrem spomienkových rozhovorov Mekyho kolegov aj fotografie a rôzne veci od fanúšikov, na ktoré sme už na výstave nemali miesto,“ povedala o novej knihe, ktorá bude najprv exkluzívne v predaji len na výstave, Katka Žbirková a „Niečo z toho, čo teraz chystáme mal v pláne ešte Meky. Napríklad ďalší box LP vinylov všetkých albumov, ktoré vydal Universal Music. Tým sa pekne doplní box od firmy Opus, ktorý vyšiel vlani. Je s tým veľa roboty, lebo albumy Samozrejmý svet, Meky, Dúhy a Empatia nikdy na vinyle nevyšli a musí sa urobiť remaster, treba prisposobiť obaly inému formátu a mnoho iných vecí… A po knihe spojenej s výstavou sa chystá aj moja kniha, v ktorej sa pokúsim opísať náš spoločný život s Mekym.“

Knihu, ktorú Mekyho manželka pripravuje spolu s hudobným publicistom Honzom Vedralom a LP box albumov, ktoré Meky vydal v Universal Music aj s exkluzívnym bonusom budú do života uvedené na exkluzívnych spomienkových večeroch s mini koncertom 10.11.2023 v Štúdiu L+S v Bratislave a 21.10.2023 v Lucerna Music Bare v Prahe. Budú to výnimočné večery plné spomienok, hudby, slova a obrazu len pre limitovaný počet divákov. V priestoroch, ktorý mal Meky rád zaznejú jeho pesničky naživo z pódia, z vinylov aj z veľkej obrazovky. Na československú hudobnú legendu budú spomínať jeho hudobní kolegovia a kamaráti, ktorí budú predstavovaní postupne.

Vstupenky: Bratislava / Praha

Od začiatku februára 2023 je na Bratislavskom hrade oficiálne otvorená výstava Miro Žbirka – Roky a dni, ktorú v prítomnosti viac ako 400 pozvaných hostí a médií slávnostne otvoril Mekyho bývalý kolega z Modusu, skladateľ a spevák Janko Lehotský. Výstava je oproti pražskej rozšírená o výstavu unikátnych fotografií Petra Stanleyho Procházku a kinosálu. Mnohé zo Stanleyho chronologicky zoradených fotografií sú zverejnené prvýkrát. Kino ponúka možnosť pozieť si študentský film FANSTORY od dnes už renomovaného režiséra Filipa Renča z roku 1987 a hudobný film Možno sa ti zdá od režiséra Martina Valenta z roku 1988. Výstava bude na Bratislavskom hrade prístupná do 30. septembra 2023.

Viac o téme: ##MEKYNAVEKY #koncerty2023 #mirozbirka