Uchom po mape s Viťom Chrappom – Egypt: Kahíra, Gíza, Abu Simbel

Viťo Chrappa

Krajina so svojou slávnou prastarou civilizáciou, ktorá dala svetu toľko… Čo z nej dnes zostalo a čo tu obdivovať nové?

Egypt vás prekvapí na každom kroku. Kontrastná Káhira, plná luxusu aj chudoby s trochu desivým Mestom mŕtvych, hypnotizujúcim Egyptským múzeom, citadelou a stále plnými päťprúdovkami. Gíza ukrýva jednu z najobľúbenejších atrakcií sveta – vnorte sa do útrob slávnych pyramíd, pozrite sa do očí Sfingy, vychutnajte neopakovateľný pohľad na pyramídové pole. Plavba po majestátnom Níle je zážitkom na celý život. O poznanie kozmopolitnejšia Alexandria s nádhernými záhradami Montaza. Núbijský Asuán – kúzelná brána do čiernej Afriky a púť na ťavách púšťou.

Kahíra, Alexandria
Kontrastná Káhira je plná luxusu aj chudoby s trochu desivým Mestom mŕtvych, hypnotizujúcim Egyptským múzeom, citadelou a stále plnými päťprúdovkami. Alexandria je druhým najväčším mestom krajiny a najväčším egyptským prístavom. Alexandria je väčšia než Atény, Barcelona, Marseille či Neapol. Prezývaná „nevesta stredomoria“ je najeurópskejším mestom najväčšej arabskej krajiny sveta. Alexandria bola založená v roku 331 pnl. veľkým vojvodcom Alexandrom Macedónskym, ktorý je podľa vedcov pochovaný práve tu v sklenenej truhle obalenej čistým zlatom.

Gíza a Pyramídy
Navštívime dve pyramídy, ktoré sú staršie než Cheopsova pyramída a stavitelia sa na nich učili a urobili zopár milých chýb. Lomená pyramída sa nepodarila, no je úžasná. Keď si uvedomíme, že v dobe, keď ľudia stavali tieto impozantné stavby, nepoznali ani železo, musíme žasnúť. Následne pri dedinke Sakkára navštívime pyramídu faraóna Džósera, ktorá je najstaršou v Egypte. Pyramídovú časť dňa končíme pri najznámejších pyramídach v Gíze. Vyvezieme sa dozadu na vyhliadku, slnko svieti spoza nášho chrbta a osvetľuje Cheopsovu (Chufuovu), Chefrénovu (Rachefovu) a Menkaureho pyramídu.


Uchom po mape – Egypt: Kahíra, Gíza, Abu Simbel

Káhira – Asuán
Múzeum s viac ako 120 000 artefaktmi je jednou z najvýznamnejších kultúrnych inštitúcií krajiny. Staré a zaprášené Egyptské múzeum je plné zlata, pokladov a múmií. Kto sa chce osobne zoznámiť s Ramzesom II a kto chce na vlastné oči vidieť zlatý sarkofág Tutanchámona? Saladinova Citadela stojí ako dominanta na vrchole hory Mukattam a je impozantným vyjadrením viacerých štýlov islamského umenia, symbolom egyptskej moci. Jej najznámejšou stavbou je alabastrová Mešita Mohammeda Alího z 19. storočia.

Najjužnejšie mesto Asuán je preslávené najlepším trhom s koreninami. Najlepšie čierne korenie, šafran, kardamón, karí, zaatar, čaj s mentolom, loptičky s indickými ďatľami (tamer hindi), ktorý voláme tamarind. Desiatky druhov sladučkých datlí a úrovní ibišteka od výborného až po ten najlepší na svete.

Abu Simbel a Luxor
Hlboko v púšti, ale zároveň na brehu obrovskej priehrady, hneď vedľa Veľkého chrámu stojí chrám Ramzesovej manželky Nefertari. Reliéfy a umelecké diela, ktoré zdobia obe štruktúry chrámu Abu Simbel, sú neuveriteľné. Ručne vyrezávané stĺpy, nástenné maľby, obrovské sochy a oveľa viac potešia každého, kto ich uvidí.

Prehliadku Luxoru začíname na západnom brehu pri Memnonových kolosoch, kde každý váži 720 ton a ktoré sú staré bezmála 3400 rokov. Následne mierime do Údolia kráľov, do krajiny mŕtvych. Celá oblasť údolia, ktoré kedysi slúžilo ako pohrebisko faraónov a iných vysoko postavených osôb Novej ríše, sa nazýva El Kurna. V Údolí kráľov, ktoré sa delí na východné a západné, sa nachádza momentálne 65 hrobiek.

Červené more
Rozprávková cesta údolím Nílu ponúka sokolí chrám a elegantný Luxor. Hurghada – dokonalý relax pri Červenom mori.

Sponzorom relácie Uchom po mape s Viťom Chrappom je Cestovná kancelária BUBO – LOVCI ZÁŽITKOV

Viac o téme: #abusimbel #Egypt #Gíza #Kahíra #martinferencik #uchompomape #vitochrappa