Hravá dokumentárna opera KAPRKÓD prichádza do slovenských kín

KAPRKÓD Lucie Královej sa stal v Jihlave najlepším českým dokumentom roku 2022, získal tiež ocenenie Ceny českej filmovej kritiky za najlepší dokument. Film, koncipovaný Ako vycibrený audiovizuálny zážitok pre kiná, objavuje originálnou formou „dokumentárnej opery“ zabudnutého českého hudobného skladateľa Jana Kapra (1914-88).

Rozpráva dramatický a rozporuplný príbeh progresívneho umelca, experimentátora a neskôr zakázaného prominentného komunistu, ktorý bol takmer vymazaný z oficiálnej pamäti. V 50. rokoch sa preslávil budovateľskými piesňami, ako jediného československého skladateľa ho ocenil Stalin. V roku 1968 túto cenu na protest proti ruskej invázii vracia a štátna moc ho vymaže z verejného života. Kapr si svoj bežný život zaznamenával formou krátkych hraných scénok na 8 mm film. Režisérka kombinuje tieto materiály s netradičným chórovým komentárom v podaní 17 operných spevákov, ktorí tak interpretujú scény z Kaprovho života.

Po úspešnom uvedení na zahraničných festivaloch v Európe, Austrálii, USA a slovenskej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale Febiofest Bratislava 2023 vstúpi film do slovenskej distribúcie 27. apríla 2023. Do siete kín a filmových klubov ho prinesie distribučná spoločnosť Filmtopia.

Celovečerný spievaný film vznikal päť rokov ako spolupráca renomovaných tvorcov z oblasti filmu, divadla a hudby. Kombinuje prvky súčasnej opery, muzikálu, dokumentu a hranej rekonštrukcie a má za sebou mnoho úspechov v zahraničí. Bol súčasťou prestížnej súťaže inovatívnych filmov Burning Lights vo švajčiarskom Vision du Reél a mnohých ďalších medzinárodných festivalov a na medzinárodnom filmovom festivale v Krakove získal v júni 2022 cenu Golden Heynal za najlepší hudobný dokument.

Režisérka a scenáristka Lucie Králová s libretistom, divadelným a operným režisérom Jiřím Adámkom/Austerlitzom a skladateľkou Petrou Šuško zrekonštruovali Kaprov život na základe jeho doposiaľ nezverejneného súkromného hudobného, filmového i písomného archívu a transponujú ho do súčasnej opernej kompozície, ktorá ponúka nevšedný audiovizuálny zážitok plný nečakaných zvratov a humoru. Kaprov príbeh spievali členovia medzinárodne uznávaného Českého filharmonického zboru Brno so sólistom Karlom Jakubů (Jan Kapr) a zbormajstrom a skladateľom Petrom Fialom, ktorý je posledným žijúcim žiakom Jana Kapra.

Dokumentárna opera Kaprkód skúma povahu pamäte, hudby a rozprávania prostredníctvom odtlačkov kontroverzného a progresívneho skladateľa Jana Kapra, ktorý bol ocenený Stalinom a neskôr v komunistickom Československu úplne zakázaný, no v zahraničí uvádzaný prestížnymi hudobnými telesami.

„Minulosť nikdy nie je definitívna. Aj Kaprovo hrdinské gesto z augusta 1968, keď v reakcii na ruskú inváziu Československa vracia Stalinovu cenu formou otvoreného listu svojmu priateľovi Šostakovičovi, sa bohužiaľ vo svetle súčasnej ruskej agresie javí stále aktuálna.“ povedala Lucie Králová.


Filmtopia

Viac o téme: #dokumentarny #Filmtopia #Hudobný #KAPRKÓD #životopisný