SCANDI: Vo dánskej dráme „Rodinná oslava“ pokazí temné tajomstvo oslavu šesťdesiateho jubilea

Marek Suchitra, Film Europe

 

 

Psychologická a spoločenská dráma, ktorá sa odohráva v luxusnej vidieckej vile počas rodinnej oslavy šesťdesiatych narodenín úspešného hoteliera, sa zameriava na rozkrývanie skutočných charakterov jednotlivých postáv. Tvorca vykresľuje individuálne rysy a psychologické problémy svojich hrdinov, ktorým sa počas oslavy vracajú traumatické spomienky na detstvo. Obraz harmonického rodinného stretnutia, ktoré sa postupne preklenie do vzájomných slovných i fyzických konfliktov medzi jednotlivými členmi rodiny, vypovedá o morálnej a etickej kríze dánskej spoločnosti.

O REŽISÉROVI
Thomas Vinterberg natočil svoj prvý film v šestnástich rokoch a o tri roky neskôr ho prijali na Dánsku filmovú školu, kde bol v tom čase úplne najmladším študentom. V roku 1995 spolu s Larsom von Trierom vytvorili manifest Dogma a Vinterbergova druhá celovečerná snímka Rodinná oslava (1998), nakrútená podľa pravidiel tohto manifestu, získala na MFF v Cannes cenu poroty. Nasledovali dva anglicky hovorené filmy: Za všetko môže láska (2003) a Môj miláčik kalibru 6,65 (2005 – cena za réžiu na MFF v Moskve). Do Dánska sa Vinterberg vrátil v roku 2007 komédiou Keď sa muž vracia domov. Má na konte videoklipy pre skupiny ako Blur či Metallica. Jeho ďalšími filmovými hitmi sú Hon, Komúna či nedávno uvedená snímka Chlast, ktorá získala Európsku filmovú cenu pre najlepší film.

Recenzie:
CNN: „Na tento film budem dlho spomínať.“

New York Times: „V časoch, keď sa filmová tvorba prikláňa k známym istotám, je účinok tohto filmu skutočne vynachádzavý a neskutočne čistý.“

Viac o téme: #Dánsko #dráma #Festen #film #FIlmEurope #prehliadkafilmov #psychologickadrama #rodinnaoslava #SCANDI