Richard Jewell: Silný príbeh inšpirovaný skutočnosťou v réžii Clinta Eastwooda

Príbeh podľa skutočných udalostí nám približuje osobu Richarda Jewella, obyčajného muža pracujúceho na poste bezpečnostného strážnika. Stretáva sa s nespravodlivosťou, ktorá pramení z miesta odkiaľ má pochádzať práve spravodlivosť a jeho život sa obracia naruby.

Udalosť, ktorá sa odohrala 27. júla 1996 v Centennial Olympic Parku v Atlante pri príležitosti letných olympijských hier z Richarda urobila na malú chvíľu hrdinu. V parku totiž našiel tašku plnú výbušnín a vďaka jeho rýchlej reakcii sa podarilo evakuovať oblasť a zachrániť tak mnohé životy. Zároveň však rozpútal paranoju FBI, pre ktorú sa stal hlavným podozrivým.

Utiahnutý muž sa tak stáva terčom prenasledovania zo strany médií a autorít. Všetko sa začalo informáciou o vyšetrovaní Jewellovej osoby agentmi FBI v článku od novinárky Kathy Scruggs pôsobiacej v Atlanta Journal – Constitution. Hoci bola táto informácia pravdivá, spôsobila rozruch a vlnu neúplných a nepodložených správ, ktoré ho označovali za páchateľa. Nikdy mu však vinu nedokázali a neskôr sa zistilo, že bombu nastražil Eric Rudolph. Mediálne šialenstvo, v ktorom sa Richard ocitol sa negatívne podpísalo na jeho zdraví. Zomrel v roku 2007 vo veku 44 rokov na zlyhanie srdca spôsobené komplikáciami s cukrovkou.

Dramatické dielo režíroval legendárny Clint Eastwood, ktorý sa postaral o hviezdne herecké obsadenie. Hlavnú postavu Richarda stvárňuje talentovaný herec Paul Walter Hauser, jeho matku Oscarom ocenená Kathy Bates. V roli právnika, ktorý sa snaží Richardovi pomôcť vystupuje držiteľ Oscara Sam Rockwell.


Warner Bros. Pictures

Premiéra filmu v Amerike prebehla už v decembri 2019 a na Slovensku 23. januára 2020. Teraz si môžeme toto dielo pozrieť na HBO GO od 17. januára 2021.

Viac o téme: #dráma #film #Jewell #podľa #Richard #skutočnosti #životopisný