S minisériou Génius: Aretha sa vydáte na fascinujúcu cestu k začiatkom soulu

Génius je názov projektu National Geographic, v ktorom predstavuje formou minisérií významné geniálne osobnosti vo svojej profesii z rôznych kultúrnych odvetví. Po sérii „Einstein“ a „Picasso“ prichádza s kráľovnou soulu, speváčkou Arethou Louise Franklinovou.

Speváčku stvárnila Cynthia Erivo – herečka, speváčka, skladateľka. Je držiteľkou viacerých ocenení, vrátane cien Grammy, Tony, Emmy či dvoch nominácií na Oskara. Ak by ešte získala Oskara, zaradila by sa medzi 16-tich unikátnych umelcov, ktorí dokázali získať tieto všetky štyri najprestížnejšie ocenenia, tzv. „EGOT“. V minulosti sa to podarilo napríklad Audrey Hepburn, Whoopi Goldberg či John Legend.

Aretha je taktiež držiteľkou mnoho ocenení za svoj umelecký prínos. V rebríčku sto najväčších spevákov všetkých čias jej patrí 1. miesto a 9. miesto medzi stovkou najväčších umelcov všetkých čias, podľa časopisu Rolling Stone. Je 20-násobnou držiteľkou Grammy, vrátane ceny žijúcej legendy a ceny za celoživotné dielo. V roku 1987 bola ako prvá žena uvedená do Rokenrolovej siene slávy. Dokonca sa zvažovalo, že kategória R&B v Grammy sa premenuje na kategóriu Aretha Award.


National Geographic

Avšak, ako sa hovorí „sláva nie je všetko“. Útrapy a úskalia na ceste za slávou a uznaním a v čom vlastne spočívala Arethina genialita, si môžeme pozrieť už od 21. marca 2021 na kanáli National Geographic.

Viac o téme: #Aretha #Cynthia #Erivo #Franklin #Génius #Geographic #Grammy #hollywood.sk #miniseriál #National #Rádio #Soul #viva