Miro Jaroš vydáva singel a videoklip Nič nie je lepšie

Mgr. Adriána Čahojová, SOUL FOR SHOW

 

V závere minulého roka pribudol do diskografie Mira Jaroša nový štúdiový album Milujem život svoj. Novinku vtedy vyslal do sveta v sprievode vydareného singla a videoklipu Hora s textom z pera Jany Kirschner. Príbeh albumu Milujem život svoj pokračuje ďalej – prostredníctvom nového singla a videoklipu Nič nie je lepšie, ktorý Miro vydáva práve v týchto dňoch.

S mamou, o mame a pre mamu
Milujem život svoj, v poradí šiesty štúdiový album Mira Jaroša, prináša do éteru druhý oficiálny singel Nič nie je lepšie. Skladbu Miro venoval svojej mame, ktorá stojí vo veľkej miere ako inšpirácia za albumom, za jeho výslednou celkovou atmosférou a posolstvom.

Pesničku „Nič nie je lepšie“ Miro napísal počas minuloročnej dovolenky na Maldivách. „Moja mama bola čerstvo vyliečená onkologická pacientka a zobral som ju k moru, na miesto, kde som bol už predtým, aby si oddýchla,“ spomína s odstupom času. „Bolo úžasné sledovať ako sa zo života teší a užíva si každý malý kvietok, či mušľu, ktorú našla v piesku. Pozerali sme sa na more pri západe slnka a počúval som, ako mi rozprávala o tom, aké veci si mám v živote vážiť a ktoré sú pominuteľné. Tak ma to dojalo, že som z nášho rozhovoru spravil pesničku,“ prezrádza o okamihu, ktorý inšpiroval zrod novej skladby.

Ešte v ten večer putovala nahratá melódia na Slovensko Mirovmu spolupracovníkovi Marekovi Dankovi, ktorý začal hneď pracovať na hudbe. „Ráno som si našiel v maile prvý nástrel a pesničku som spolu so Zuzkou Kubašákovou dotextoval,“ hovorí Miro. Jeho mama pri tom po celý čas ani len netušila, že sa chystá pesnička… „Chcel som ju prekvapiť!“ vysvetľuje Miro. Ku skladbe sa vrátil koncom minulého roka, keď prišiel do štúdia, aby ju nahral na album. „Vrátili sa mi spomienky, ako som ju tvoril a navrhol som mame, či by prišla do štúdia a ešte raz mi povedala všetky tie veci, ktorým verí a podľa ktorých žije a ona súhlasila… Pesničku som jej potom pustil, až keď vyšiel album a veľmi sa smiala, keď sa v nej počula.“

Singel Miro nahrával v Basem3nt studiu, v produkcii Randyho Gnepu. „Jurko Adam nahral živú basu, Palko Jeňo trúbky a pesnička dostala finálnu podobu, keď vokály do nej nahrali Karolína Frajtová a Robo Papp,“ vymenováva spolupracovníkov, ktorí sa na skladbe podieľali.


Galgan Music

Naspäť na mieste činu
Začiatkom tohto roka Miro odcestoval na dovolenku na rovnaké miesto a opäť vycestovali s mamou spoločne. „Keď sme sa tento rok vrátili na to isté miesto, kde pesnička vznikla, už aj mama ju poznala naspamäť a niekoľkokrát sme si ju zaspievali spolu na pláži,“ spomína. Zo spoločných chvíľ nakrútil sám záznam na mobil pomocou selfie tyče a materiál na výrobu videoklipu bol na svete. „Nakrúcanie bola zábava, nakoľko prinútiť mamu, aby sa aspoň chvíľku sústredila, bolo takmer nemožné. Raz zbadala mušľu, inokedy zo stromu spadol kvet, za ktorým musela hneď utekať a tak sme to opakovali niekoľko krát. Vždy inak a originálne,“ smeje sa Miro, spomínajúc na netradičné nakrúcanie. Videoklip napokon sfinalizoval Štefan Lelovič postrihaním záberov, ktoré mu Miro z ostrova poslal na Slovensko.

„Moja najobľúbenejšia pasáž je tá, kde mi mama na pláži rozpráva o živote. Presne tak to bolo aj v ten prvý deň, kedy som pesničku začal písať. Dá sa povedať, že videoklip mapuje naše posledné dva roky s mamou na ostrove Huvafen Fushi. Našu radosť zo života, z toho, že môžeme byť spolu. Budeme sa tešiť, ak sa nám podarí vtiahnuť fanúšikov do toho pekna spolu s nami,“ odkazuje Miro svojim priaznivcom.

Keďže sa s nimi aktuálne nemôže stretávať na koncertoch, rozhodol sa, že po videoklipe Nič nie je lepšie pre nich vzápätí začne pripravovať ďalší nový videoklip, aby ostali v kontakte aspoň prostredníctvom pesničiek. „Môj ďalší hudobný plán je nahrať spolu s mojimi fanúšikmi videoklip na pesničku Milujem život svoj. Mám pocit, že sa v tejto dobe potrebujem opäť povzbudiť a verím, že táto pesnička to dokáže,“ dodáva na záver.

Skladba Nič nie je lepšie je druhým singlom z albumu Mira Jaroša Milujem život svoj, ktorý oficiálne vyšiel 27. novembra 2020 a zaradil sa k jeho tvorbe pre dospelých fanúšikov. Miro ho slávnostne pokrstil počas online koncertu 6. decembra 2020, ktorý mohli zadarmo sledovať všetci jeho priaznivci. Počas koncertu zaznelo prvýkrát naživo v sprievode kapely, sláčikového kvarteta a dychovej sekcie viacero skladieb z nového albumu. Súčasťou večera bol tiež dokument o tom, ako album vznikal. Krstnou mamou albumu sa stala práve Mirova mama Štefánia, pretože je jeho celoživotnou inšpiráciou a výrazne ovplyvnila ako album znie. CD spoločne pokrstili červeným vínom (podľa textu „stúpa mi do hlavy červené od mamy“ v skladbe Stúpa mi do hlavy).

Album Milujem život svoj prináša pestrú kolekciu 14tich skladieb, ktoré vznikali postupne s prestávkami od roku 2015 do roku 2020. Pieseň Nič nie je lepšie, ktorú Miro Jaroš venoval svojej mame, sa stala jedným z jeho doposiaľ najosobnejších skladateľských počinov.

 

Viac o téme: #album #milujemzivotsvoj #mirojaros #nicniejelepsie #novinka #singel