Limbo: Srdcervúca komediálna dráma o uviaznutých utečencoch

Ben Sharrock, škótsky režisér a scenárista, vytvoril dramaticko-komediálne dielo Limbo, ktoré sa venuje utečeneckej kríze. Je to téma, ktorá je pre oceňovaného filmára veľmi srdcu blízka. Ben totiž v rámci štúdia politických vied a arabského jazyka pôsobil v roku 2009 ako pracovník v utečeneckých táboroch v Alžírsku a žil v sýrskom Damasku. Skamarátil sa tam s viacerými utečencami, ktorých príbehy ho inšpirovali k natočeniu Limba.

Limbo citlivo, ale komicky rozpráva príbeh skupiny utečencov, ktorí čakajú na pridelenie azylu na vzdialenom škótskom ostrove. Hlavným protagonistom príbehu je mladý sýrsky utečenec Omar. Omar odišiel z rodnej krajiny, aj so starým hudobným nástrojom podobnému lutne po starom otcovi, na cestu za lepším životom a nasledovať svoje hudobné sny. Ocitáva sa na spomínanom ostrove, kde sa stretáva s ďalšími bezradnými azylantmi. Film sleduje aj ich príbehy a formujúce sa priateľstvá. Dej sa odohráva na pustom veternom ostrove súostrovia Vonkajších Hebríd s atmosférou šírej a prázdnej krajiny, ktorá nazančuje suchý humor v Limbe a prostredie dôsledne zachytávajú statické zábery podobné filmovému štýlu jedinečného Wesa Andersona. Na prvý dojem sa môže zdať, že sa divák pozerá na melancholický a suchý portrét Omarovej každodennej rutiny na ostrove. Avšak sarkazmus vyplývajúci z rôznych situácií a dialógov vás istotne vláka do deja a okamžite prinúti sympatizovať so všetkými postavami.


Trailer Coverage

Sharrockove Limbo zožalo za minulý aj terajší rok ohromný úspech na plátnach filmových festivalov. Škótsky film s  ironickou vtipnosťou a so svojráznym pohľadom na závažný problém získal mnoho filmových cien, medzi nimi aj britské filmové ocenenia BAFTA – Cenu za najlepší debut britského režiséra, scenáristu alebo producenta a Cenu za najlepší britský film. Limbo sa už tento rok objaví v amerických kinách od 30. apríla 2021.

Viac o téme: #BAFTA #bafta2021 #bafta2021nominees #bafta2021winners #baftanominees #baftanomineesbafta2021 #benscharrock #bensharrock #comedy #dráma #dramedy #komédia #Limbo #refugeecrisis #refugees #scottishdirector #scottishmovie #syrianrefugeecrisis