Slovenská národná galéria Bratislava pripravila na máj 2021 bohatý sprievodný program

Mgr. Klára Hudáková, SNG

V máji sa návštevníci Slovenskej národnej galérie môžu okrem iného tešiť na novú výstavu s názvom 7×7, ktorá reaguje na úspešný cyklus tematických kurátorských článkov sprevádzaných ukážkami diel „7 vecí o…“ na online platforme Slovenská náhradná galéria, a ktorá je kolektívnym dielom kurátorov SNG.

Na nasledujúci mesiac SNG prichystala niekoľko zaujímavých online vzelávacích workshopov pre deti aj dospelých. Pripravuje ale aj množstvo ďalšieho online programu a obsahu na pozeranie, počúvanie a čítanie, nielen k prebiehajúcim výstavám. Aktuálna ponuka programov je priebežne zverejňovaná na webovej stránke SNG a na sociálnych sieťach SNG.

5.máj: Workshop kreatívneho písania s Martinou Jánošíkovou: V labyrinte vlastného života
streda / 17.00 – 18.30 / vstup voľný / rezervácie: barbora.tribulova@sng.sk / Online
Pridajte sa k improvizovanému kolektívnemu vytváraniu slovných koláží inšpirovanému tvorbou Erika Bindera. Rovnako ako Binderov program, aj naša dielňa bude mnohovrstevnatá a siahne až za obrazovky, pred ktorými trávime more hodín.
Martina Jánošíková spolupracuje s občianskym združením EDUdrama, kde vedie najmä kurzy a workshopy pre dospelých, zaoberá sa storytellingom, kreatívnym písaním a kvalitnou literatúrou.
Program je vhodný od 16 rokov.

10.máj: Workshop: Zrkadlenie
pondelok / 17.00 – 18.30 / vstupné: 5 € / rezervácie: katarina.siposova@sng.sk / Online
Čo všetko a ako je možné vidieť v zrkadle? Objavte spolu s nami kreatívny potenciál vecí okolo seba v rámci experimentálneho workshopu zameraného na hľadanie nového, vlastného pohľadu.
Program je vhodný od 11 do 14 rokov.

13.máj: Workshop pre pedagógov: Ako rozvíjať kritické myslenie na vyučovaní?
štvrtok / 15.00 / vstup voľný / viac informácií o programe nájdete čoskoro na www.akciazet.sng.sk / Online
Cieľavedomé trénovanie kritického myslenia vo vyučovaní vedie k odhaľovaniu vzťahov medzi faktmi, k vytváraniu vlastného názoru a v konečnom dôsledku aj k prehlbovaniu poznatkov. Lektor Jakub Kobela z Akadémie kritického myslenia, ktorá sa dlhodobo venuje vzdelávaniu v oblasti triedenia informácii, komunikácie a rozhodovania sa, ukáže, ako argumentáciu a kritické myslenie vnímať a ako možno témy začleniť do viacerých školských predmetov.
Jakub Kobela vyštudoval sociológiu na Masarykovej univerzite v Brne. V Slovenskej debatnej asociácii (SDA) pracoval ako člen výkonnej rady a rozvojový koordinátor. Tvoril tiež metodiku pre SDA a ďalšie európske organizácie. Špecializuje sa na vzdelávanie v oblasti kritického myslenia a argumentácie pre školy, mimovládne organizácie a firmy.
V druhej časti stretnutia predstaví vizuálny umelec Martin Piaček výtvarné možnosti práce s témou na príklade svojej tvorby a prostredníctvom autorského zadania. Martin Piaček vyštudoval VŠVU v Bratislave, kde v roku 2008 získal titul ArtD. Venuje sa soche, objektu, inštalácii a digitálnej fotografii. V tvorbe sa zameriava na témy slovenskej histórie a identity, predovšetkým problematickým postavám a kontroverzným udalostiam slovenských dejín a problematike osobnej identity tvorenej na báze národnej či štátnej príslušnosti. Momentálne pôsobí ako vedúci Ateliéru vvv (vizuálne, verbálne, verejné) na Katedre intermédií VŠVU v Bratislave.

14.máj: BookObrazy: Annie M. G. Schmidt: Špinuška
piatok / 16.30 – 18.00 / vstupné: 3 € / vstupenky: https://tootoot.fm/sk/events/6075d6da257bc605b0926ccf / Online
Aj vám sa niekedy podarí byť špinaví, bez toho, že by ste sa špeciálne snažili? A pri tom veľmi dobre viete, čo si želá mamička: aby ste aspoň jeden deň ostali čistí! A presne taká je Špinuška. Každý deň. Spolu so svojím psíkom sa naozaj snaží, no vždy jej to čosi prekazí. Ale vždy sa jej to s humorom podarí napraviť! Ponorte sa s nami do príbehu a zažite dobrodružstvá spolu s ich knižnými hrdinami aj v online podobe.
Program je vhodný pre rodiny s deťmi od 4 do 10 rokov.

15.máj: Noc múzeí a galérií 2020 v SNG Bratislava
sobota / po celý deň / vstup voľný / Online
Strávte s nami tohtoročnú Noc múzeí a galérií opäť najmä on-line! Spríjemníme vám ju novinkami na čítanie, pozeranie a na kreatívny oddych pre deti aj dospelých. Priblížime si naše aktuálne výstavy a znovu sa pozrieme na stavbu rekonštruovaného areálu SNG Bratislava. Pre viac informácií o programe sledujte www.sng.sk a sociálne siete SNG.

19.máj: Rodinný workshop: Ochutnávka
streda / 16.30 – 17.45 / vstupné: 5 € / rezervácia: michaela.kovacova@sng.sk / Online
Aké potraviny sú vaše obľúbené? Sú zaujímavé chuťou, alebo aj vizuálne? Na workshope skúsime prekročiť hranice bežného užívania jedla a pozrieme sa naň aj výtvarne. Spoločne nazrieme do galerijnej špajze, aj tých našich domácich a spravíme si výtvarnú ochutnávku. Neprihlasujte sa však hladní!
Program je vhodný pre rodiny s deťmi od 6 do 10 rokov.

26.máj: Workshop s Martinom Piačekom: Osobný monument
streda / 17.00 – 18.30 / vstup voľný / rezervácia: peter.pivoda@sng.sk / Online
Pomníky a pamätníky sa nám často spájajú s minulými režimami. Vznikajú však aj dnes a ich podoba, umiestnenie a zámery stále zostávajú aktuálnymi témami súčasného umenia. Výtvarný workshop bude zameraný na súčasné spôsoby uvažovania o problematike monumentu a umenia vo verejnom priestore. Prostredníctvom vlastnej tvorby si budete môcť vyskúšať ich výtvarný jazyk aj to, ako doň možno pretaviť osobné zážitky a spomienky.
Vizuálny umelec a vysokoškolský pedagóg Martin Piaček sa vo svojej tvorbe zameriava sa na témy slovenskej histórie a identity, pričom vo viacerých dielach využíva estetiku monumentálneho sochárstva. Je členom združenia Verejný podstavec, platformy pre tvorbu a kritickú reflexiu umenia do verejného priestoru. Momentálne pôsobí ako vedúci Ateliéru vvv (vizuálne, verbálne, verejné) na Katedre intermédií VŠVU v Bratislave.
Na workshop budú potrebné nenáročné výtvarné pomôcky. Program je vhodný od 16 rokov.

Viac o téme: #expozície #maj2021 #online #SNG #sprivodnyprogram #výstavy #workshopy