Ako pandémia ovplyvnila tohtoročné udeľovanie Oscarov?

Rok 2020 zasiahol mnohé oblasti pracovného života a jedným z nich bol aj hudobný či filmový priemysel. Veľkolepé premiéry, na ktoré sa tvorcovia filmov tešili museli byť zrušené a samotná produkcia sa na niekoľko mesiacov pozastavila. Akadémia filmových umení a vied sa aj kvôli týmto dôvodom rozhodla 93. ročník udeľovania cien Oscarov presunúť.

28. február mal byť deň, kedy Dolby Theatre naplnia talentovaní filmári, režiséri, herci, umelci a spoločne oslávia svoje úspechy. Tento rok sa týmto dátumom označil len deadline pre všetky filmy, ktoré mohli byť navrhnuté na nomináciu. Predchádzajúce roky Oscary vyžadovali, aby všetky nominované filmy mali za sebou niekoľkotýždňové premiéry v kinách. Kritériá spôsobilosti boli pre tento ročník upravené tak, aby zohľadňovali aj filmy, ktoré mali byť pôvodne uvedené do kín, ale nakoniec vyšli priamo do streamovacích služieb. Filmy, ktoré boli vydané v dvoch rôznych kalendárnych rokoch sa tak mohli uchádzať o ceny v rovnakom ročníku Oscarov.

Ako pandemické opatrenia ovplyvnili samotnú spoločenskú udalosť? V zásade sa toho veľmi nezmenilo. Filmové osobnosti sa mohli opäť predviesť na červenom koberci vo svojich drahých róbach a oblekoch od módnych návrhárov aj keď len v obmedzenom počte. Slávnostný ceremoniál sa po dlhom zvažovaní nakoniec odohrával osobne na dvoch miestach naraz. Na mieste, kde prebieha každoročné udeľovanie cien – Dolby Theatre a v Union Station. Akadémia rozmýšľala aj nad možnosťou virtuálneho odovzdávania cien. Väčšina tohtoročných významných udalostí ako napr. Grammy alebo Golden Globes sa konali virtuálne alebo kombináciou offline a online sveta.

Avšak, to sa odzrkadlilo aj v poklese sledovanosti u divákov. Samozrejme, túto možnosť nechcela Akadémia dopustiť a radšej investovala svoju energiu na stopercentné zabezpečenie dodržiavania hygienických opatrení. Všetci účastníci museli byť otestovaní, počet hostí bol zúžený len na nominovaných a prezentujúcich.

Napriek všetkým nepriaznivým okolnostiam, s ktorými sa filmový priemysel musel popasovať, na kvalitu filmov jednoducho nemal šancu ani COVID-19. Na udeľovaní cien dominoval film Nomadland, ktorý uchmatol 3 ceny a medzi nimi aj tú najvýznamnejšiu za Najlepší film roka 2021. Druhú cenu za Nomadland získala režisérka Chloe Zhao. Stala sa tak jedinou ženou inej farby pleti, ktorá získala túto cenu a zároveň druhou ženou v tejto kategórii po Kathryn Bigelow. Poslednú cenu za film Nomadland v kategórií najlepšia herečka získala talentovaná Frances McDormand, ktorá si v Nomadlande zahrala šesťdesiatročnú novodobú kočovníčku Fren.


Oscars

Či tohtoročné Oscary mali rovnakú sledovanosť alebo aspoň takú akú tvorcovia očakávali je ešte otázne. Ste spokojní s víťazmi?

Kompletný zoznam víťazov:

Best Picture: Nomadland

Best Actor in a Leading Role: Anthony Hopkins, The Father

Best Actress in a Leading Role: Frances McDormand, Nomadland

Best Actress in a Supporting Role: Yuh-Jung Youn, Minari

Best Actor in a Supporting Role: Daniel Kaluuya, Judas and the Black Messiah

Best Director: Chloé Zhao, Nomadland

Best Adapted Screenplay: The Father (Christopher Hampton & Florian Zeller)

Best Original Screenplay: Promising Young Woman (Emerald Fennell)

Best Costume Design: Ma Rainey’s Black Bottom

Best Original Score: Soul

Best Animated Short Film: If Anything Happens I Love You

Best Live-Action Short Film: Two Distant Strangers

Best Documentary Feature: My Octopus Teacher

Best Documentary Short Subject: Colette

Best International Feature Film: Denmark, Another Round

Best Sound: Sound of Metal

Best Production Design: Mank

Best Film Editing: Sound of Metal

Best Cinematography: Mank

Best Visual Effects: Tenet

Best Animated Feature Film: Soul

Best Makeup and Hairstyling: Ma Rainey’s Black Bottom

Best Original Song: “Fight For You” od Judas and the Black Messiah

Viac o téme: #anthonyhopkins #chloezhao #filmy #francesmcdormand #Nomadland #oscars #oscars2021 #thefather #udelovanieoscarov #víťazi