Čím nás prekvapí nový seriál 1899 od tvorcov Dark?

Pri tvorbe novej upútavky na očakávaný seriál 1899 sa Netflix marketingom príliš nezaoberal. Stačí, keď sa v prvých sekundách spomenie ikonické duo Jantje Friese & Baran bo Odar a všetci vedia, že akákoľvek tvorba, ktorá prešla ich rukami bude stáť za to. Kto túto manželskú dvojicu režiséra a scenáristky nepozná, mal by si rozšíriť svoje filmové obzory. Jantje Friese a Baran bo Odar sú tvorcovia jedného z najúspešnejších seriálov z produkcie Netflixu – Dark.

Dark je prvý nemecký seriál na tejto platforme a pravdepodobne jediný seriál, ktorého obsah sa nedá zhrnúť na pár viet. Isté však je, že Jantje Friese a Baran bo Odar dokážu vytvoriť skutočné umelecké dielo, pri ktorom sa budete chytať za hlavu a pochybovať o vlastnej existencii. Dôkazom je aj niekoľko výhier za ich prácu na seriáli Dark. Friese bola za svoj divoký scenár ocenená najprestížnejšou cenou nemeckej televízie – Grimme-Preis.

Fanúšikovia sa ešte nestihli ani poriadne spamätať z prekvapivého finále Dark a manželia už prichádzajú s oznámením nového seriálu 1899! Seriál 1899 pozostáva z ôsmich epizód, ktoré sledujú záhadné okolnosti počas cesty imigrantskej lode z Európy do New Yorku. Cestujúcich, všetkých pôvodov a národností, spájajú ich nádeje a sny o novom storočí a budúcnosti v zahraničí. Keď objavia ďalšiu, voľne unášajúcu sa loď na otvorenom mori, ich cesta naberá nečakané obrátky. To, čo nájdu na palube, zmení ich prechod do zasľúbenej krajiny na hrôzostrašnú nočnú moru.


Netflix

Čo vieme zo zákulisia príprav?

Na rozdiel od seriálu Dark, primárnym jazykom 1899 je angličtina. Herecké obsadenie seriálu je vskutku medzinárodné. Na samotnej fotografii vidíme nemeckého herca Andreasa Pietschmanna (Dark), španielskeho herca Miguel Bernardeau (Elite) alebo britskú herečku Emily Beecham (Cruella). „Chceli sme vytvoriť pravú európsku show so zmiešaným obsadením z rôznych krajín. V jej strede stojí otázka toho, čo nás spája a ako strach môže byť spúšťačom práve toho, čo nás rozdeľuje.“

Vo filmárskej dokonalosti chceli tvorcovia pokračovať aj počas tvorby na seriáli 1899. Ambiciózny nápad natáčania scén v rôznych európskych mestách pandémia skomplikovala, a tak museli prísť na spôsob, ako vytvoriť celoeurópsku show inak. V interview pre online spravodajskú stránku Deadline prezradili, že využijú špeciálnu virtuálnu techniku, ktorou bol natočený aj seriál The Mandalorian. Herci budú obklopení dynamickým LED pozadím, ktoré sa vykresľuje vo videohernom engine v reálnom čase. Fotoaparát simuluje realistické pozadie a oblohu, čo vytvára ilúziu snímania vonku. Pretože je celý proces snímaný priamo z kamery a s efektmi pridávanými v reálnom čase, technológia sa vyhýba potrebe zelenej obrazovky, ktorá častokrát komplikuje výkony hercov, ktorí musia disponovať naozaj veľkou fantáziou.

Samotný režisér Baran bo Odar nás uisťuje, že seriál 1899 bude pre divákov ďalšou divokou, bláznivou a tajomnou hádankou. Dokážu vymyslieť tak dobrý alebo ešte lepší seriál, ktorý prekoná úspešný Dark? Na odpoveď si budeme musieť počkať až do roku 2022, kedy sa pravdepodobne dočkáme 1. série.

Viac o téme: #1899 #andreaspietschmann #baranboodar #dark #jantjefriese #Netflix #novinka #seriál