Výstava finálových projektov „Máš umelecké črevo? – Idol“

Mgr. Klára Hudáková, SNG

Na 3. poschodí Esterházyho paláca v Bratislave majú návštevníci/návštevníčky Slovenskej národnej galérie aktuálne možnosť vidieť výstavu finálových projektov s názvom Máš umelecké črevo? – Idol, ktorá potrvá do 7. júna 2021. Od 12. júna do 4. júla bude potom možné na rovnakom mieste navštíviť víťazné projekty rovnomennej medzinárodnej súťaže zo Slovenska, z Čiech a Maďarska.

Máš umelecké črevo? je medzinárodná súťaž určená žiakom/žiačkam stredných škôl a gymnázií, ktorí chcú prehlbovať svoj záujem o umenie a vyjadriť sa k témam súčasného umenia a spoločnosti. Tohtoročná téma Idol reaguje na nedávne udalosti súvisiace s protestmi Black lives matter, v rámci ktorých boli strhávané alebo poškodzované pamätníky mnohých osobností, a okrem toho nadväzuje aj na aktuálny projekt umenovednej výpravy Akcia ZET v SNG v Bratislave, ktorý okrem iného tematizuje otázku budovania kultu osobnosti.

„Samotnú súťaž sprevádza aj mnoho workshopov a stretnutí súvisiacich s témou, ktoré sme s ohľadom na protipandemické opatrenia realizovali tento rok online. Súťaž je určená žiackym skupinám, pretože jedným z jej cieľov je aj podporiť skúsenosť z tímovej práce. Teší nás, že napriek dištančnému vzdelávaniu, v ktorom sa žiaci/žiačky ocitli, sa do súťaže zapojilo takmer 30 tímov, z ktorých 11 postúpilo do finále,“ podčiarkuje radosť z úspešného ročníka Barbora Tribulová z Oddelenia galerijnej pedagogiky SNG, spoluorganizátorka súťaže.

Na výstave je vidieť veľmi rôznorodé prístupy k spracovaniu témy od tradičných výtvarných techník, cez nové médiá až po pomerne konceptuálne formy, ako aj jej rozličné poňatie. Niektoré projekty sa zameriavali na skúmanie spoločnosti, iné zas na individuálny vzťah človeka k idolu. Ich spoločnou črtou je ale participatívne uvažovanie nad vzťahom k publiku a jeho zapojením do kreatívneho procesu, čo odráža veľmi súčasné premýšľanie.


Máš umelecké črevo

Víťazmi tohto ročníka súťaže sa stali hneď dva tímy – Bianka Záchenská, Marián Malatinec a Samuel Skurčák zo Strednej školy umeleckého priemyslu, Zvolen a Natália Romšáková, Alžbeta Vronková, Zuzana Zelorová a Natália Laubertová zo Strednej odbornej školy informačných technológií, Banská Bystrica. Žiacke skupiny zo Strednej odbornej školy informačných technológií, Banská Bystrica a z Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského, Banská Bystrica sa tešili ďalším dvom miestam. Špeciálne ocenenie za vedenie a prezentáciu tímu bolo udelené pedagogičke Laure Klimovej z banskobystrického Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského.

V poradí už 12. ročník súťaže bol poznamenaný pandémiou. O to obdivuhodnejšie vyznieva úsilie mladých ľudí spojiť sa pri práci na spoločnom projekte. „Teší nás pozitívna reakcia od žiakov/žiačok, ako aj ich učiteľov/učiteliek, podľa ktorej je súťaž výnimočná práve v tom, že účastníci/účastníčky majú možnosť vidieť, ako o téme uvažujú ich rovesníci,“ vysvetľuje spoluorganizátorka súťaže Michaela Kováčová z Oddelenia galerijnej pedagogiky SNG. „Niektorí oceňujú výnimočnosť spätnej väzby, pretože na rozdiel od väčšiny umeleckých súťaží sú projekty obhajované pred porotou, ktorá priamo reaguje na prezentácie tímov. Tento rok si špeciálny obdiv zaslúžia aj pedagógovia/pedagogičky, ktorí napriek komplikáciám s dištančnou výučbou dokázali u svojich žiakov/žiačok udržať tímovú prácu,“ dodáva Kováčová.

Všetky informácie o súťaži nájdete na webe Umelecké črevo a na Youtube kanáli súťaže, informácie o výstave na webe SNG v sekcii aktuálne výstavy.

Viac o téme: #finalisti #Idol #masumeleckecrevo #projekty #výstava