Projekt Dobre Už Bolo predstavuje svoj najdynamickejší singel Samotár

PR manažér Michal Neffe

Multiinštrumentalista, spevák a skladateľ Martin Bilička vystupujúci pod menom Dobre Už Bolo predstavuje svoj najdynamickejší singel Samotár. Text piesne je o vnútornej samote, ktorú človek pociťuje aj napriek tomu, že je obklopený ľuďmi. Novinku predstavil spolu s videoklipom nakrúteným v známom košickom klube Collosseum.

Samotár predstavuje tretí singel jednočlenného projektu Dobre Už Bolo. „Síce to nie je najveselšia skladba na svete, ale rozhodne ponúka aj trochu nádeje. No a keďže má skladba aj veľmi slušné tempo a rytmus, aspoň takto čiastočne som vedel odpovedať na otázky, či budem mať niekedy aj veselé a rýchlejšie skladby,“ s úsmevom prezrádza autor Martin Bilička.

Základné akordy skladby vznikli ešte v rámci predchádzajúceho Martinovho projektu, ale až teraz dostali ten správny šat v súznení folku s popom. Bicie, basgitaru a gitary v piesni dopĺňajú rôzne synthy či klavír. Zároveň tentokrát na nahrávke počuť živú kapelu namiesto naprogramovaných prvkov – za bicími hosťoval Karol Žabka, na basgitare Miťo Samuely a na elektrickej gitare Rado Šulek. Nahrávanie prebiehalo v Parentals Studiu pod dohľadom Mira Felbera, ktorý mal na starosti aj mixáž. Mastering pripravil Peter Halgaš.

Skladba Samotár je o reálnych pocitoch interpreta a skladateľa. „Je o pocite samoty a o tom, ako si pri niektorých turbulentných obdobiach v živote sami tu samotu privolávame. Možno ako obranný mechanizmus, možno ako reakciu na podnety z vonku. Tvárime sa sami pred sebou, ako nám je dobre, keď sme sami, že nepotrebujeme nikoho. No opak je pravdou,“ vysvetľuje Martin kľúčovú myšlienku piesne.

Námet videoklipu vychádzal zo samotného textu a jeho odkazu. „Prichádzam na pódium sám, nie sú tam žiadni iní ľudia. No zrazu sa tam objaví kapela, ktorej členovia medzi sebou interagujú, vymieňajú si pohľady, bavia sa. Ja nie, ja si idem naďalej sám. Bez tej kapely by som skladbu v takej podobe nezahral, no nie som schopný to vidieť,“ opisuje Martin paralelu klipu s textom, keď sa človek cíti vo svojom vnútre osamelý, aj keď je medzi ľuďmi.

Nakrúcanie prebiehalo v klube Collosseum v Košiciach, kde Martin absolvoval mnoho koncertov, či už na pódiu alebo pod ním. „Je to jedinečné miesto na Slovensku, ale aj v Európe. Je to pre mňa veľká symbolika. A hlavne ich prístup je vždy ukážkový,“ ozrejmuje Martin výber lokácie nakrúcania. „U mňa takmer s každou skladbou príde aj nápad na nejakú vizuálnu podobu. A takto to bolo aj so Samotárom. Žiaľ, korona a neistota so združovaním ľudí oklieštila prvotný nápad len na podobu s kapelou bez obecenstva, ale myslím, že pointu sa podarilo zachovať,“ dodáva.

Z hudobníkov, ktorí skladbu v štúdiu nahrávali, sa v klipe objavil len basgistarista Miťo. Keďže ostatní sa nakrúcania nemohli zúčastniť, ich roly prevzali blízki Martinovi priatelia a hudobníci. Úlohu gitaristu znázornil Miro Selecký a bubeníka Dan Urban, s ktorým Martin hral 14 rokov vo formácii Retfish.

Réžiu mali pod taktovkou Peter Rákoci a Dominika Kentošová, s ktorou Martin spolupracoval aj na nakrúcaní videoklipu k singlu Chýbaš a ktorú môžete poznať najmä ako koncertnú a štúdiovú fotografku. Okrem nakrúcania videoklipov je tiež dvornou fotografkou kapely Peter Bič Project. „Atmosféra na nahrávaní bola úplne výborne uvoľnená, všetko išlo hladko a podarilo sa nám dodržať časový harmonogram. Z toho som bol osobne veľmi prekvapený, lebo v živote idú veci všelijako, ale určite nie hladko,“ so smiechom uzatvára hudobník Martin Bilička.


CD Baby (v mene spoločnosti Dobre Už Bolo)

Biografia
Za pop-folkovým hudobným projektom Dobre Už Bolo stojí gitarista, spevák a skladateľ Martin Bilička. Po štrnástich rokoch, dvoch albumoch, troch EP a takmer 400 koncertoch po celej Európe vymenil punk-rock/hardcore kapelu Retfish za slovenské texty a akustickú gitaru. Martin, okrem mnohých zahraničných interpretov, zdieľal pódium so slovenskými stálicami punkovej scény ako sú Inekafe či Plus Mínus.

Projekt Dobre Už Bolo vznikol vo februári 2019 spolu s vydaním debutového singla Ramená. To, že Martinovi sú blízke hlavne osobné a temnejšie témy, potvrdil neskôr druhým singlom Chýbaš. V súčasnosti pripravuje ďalší singel, ktorý vyjde na jeseň. Okrem toho sa Martin so svojím projektom dostáva po pandemických opatreniach opäť k živému hraniu a v lete 2021 absolvuje prvé koncerty. Aj keď stojí na pódiu sám, jeho vystúpenia sú dynamické. Na koncertoch kombinuje spev, klavír či akustickú a elektrickú gitaru spolu s looperom.

Viac o téme: #dobreuzbolo #martinbilicka #novinka #Samotár #singel