Pozývame na MyMachine EXPO – výstavu detských vynálezov.

Žofia Teplická, Koordinátorka programu MyMachine Slovakia

V utorok 28.9. predstavia na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave mladí nadaní študenti jedinečné vynálezy inšpirované detskými nápadmi.

Srdečne Vás pozývame na MyMachine EXPO Bratislava 2021, kde odhalíme tri nové vynálezy z dielne študentov Strojníckej fakulty STU a študentov stredných odborných škôl z Trnavského a Bratislavského kraja. Stretneme sa v utorok 28. septembra v priestoroch Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity. O 9:30 začíname otvorením podujatia a krátkymi príhovormi deťom, pokračujeme o 9:45 slávnostným odhalením vynálezov, ktoré predstavíme spoločne s ich stredoškolskými a vysokoškolskými tvorcami, a vzápätí dáme deťom priestor na testovanie vynálezov a hranie.

Na MyMachine EXPO Bratislava 2021 spolu predstavíme tieto vynálezy:
Cestovná raketa – vynález z dielne študentov Strojníckej fakulty STU a žiakov Strednej priemyselnej školy na Komenského 1 v Trnave
Jedlomat (Tlačiareň na čokoládu) – vynález z dielne študentov SjF STU a žiakov Strednej priemyselnej školy strojníckej a elektrotechnickej na Petöfiho 2 v Komárne
Helma na čistenie zubov – vynález z dielne študentov SjF STU a žiakov Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej Karola Adlera v Bratislave

V prílohe nájdete kresbu a pôvodný nápad žiakov základných škôl a fotografie vynálezov v prvých dvoch fázach realizácie. Ako budú vyzerať samotné vynálezy z dielne študentov stredných škôl uvidíme až na EXPE.

MyMachine Slovakia je vzdelávací program Karpatskej nadácie zameraný na rozvoj tvorivosti detí a mládeže. Podujatie MyMachine EXPO Bratislava je jedným z podujatí piateho ročníka, na ktorom sa podieľalo 12 základných škôl, 12 stredných odborných škôl a štyri univerzity. V MyMachine deti zo základných škôl kreslia svoje vysnívané vynálezy, vysokoškoláci na základe ich kresieb vymyslia, ako by reálne vynálezy mohli vyzerať a fungovať. Stredoškoláci z odborných škôl s pomocou partnerov vyrobia funkčné prototypy. Tento projekt sa realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. MyMachine sa okrem Slovenska realizuje v ďalších 7 regiónoch sveta ako napr. Belgicko, Portugalsko, Slovinsko či Juhoafrická republika. Získal si pozornosť svetových odborníkov na vzdelávanie a viacero ocenení za svoj prínos.

Podujatie sa riadi aktuálnou platnou vyhláškou 241 Úradu verejného zdravotníctva a je otvorené pre osoby v OTP režime, ktorými sa rozumie osoba „v režime očkovaná, testovaná, alebo prekonala ochorenie COVID-19“. Pri príchode na podujatie treba predložiť dôkaz, že ste osoba OTP.

Viac o téme: #mymachineexpo #vystavadetskychvynalezov