„PASSING“ je dráma, ktorá zobrazuje životy dvoch žien, ktoré sa rozhodnú žiť na opačných stranách farebnej čiary.

Film púta najmä svojím čiernobielym obrazom, s ktorým sa dnes už nestretneme. Rieši kontroverznú tému farby pleti, ktorá určovala postavenie Afroameričanov.

Passing je dramatický film, ktorý je nakrútený podľa novely s rovnakým názovom. Napísala ju americká spisovateľka Nella Larsen, v roku 1929. Film vznikol vďaka anglickej režisérke a herečke Rebbece Hall. Názov drámy odkazuje na Afroameričanov, ktorí mali farbu pokožky dostatočne svetlú na to, aby boli vnímaní ako „bieli“. Tento proces sa označoval ako prejdenie (passing).

Príbeh sa odohráva počas harlemskej renesancie na konci 20. rokov 20. storočia v New Yorku. Je o dvoch čiernych ženách, ktoré mohli žiť ako biele. Napriek tomu že sú dobré kamarátky, rozhodnú sa každá inak. Irene Redfield (Tessa Thompson) sa ďalej identifikuje ako Afroameričanka a je vydatá za lekára čiernej pleti. Clare Kendry (Ruth Negga) „prejde“ ako biela žena a vydá sa za predpojatého a bohatého belocha. Po rokoch v dospelosti sa stretnú a Irene neochotne zoberie Clare do svojho domu, kde jej predstaví svojho manžela. Ako sa ich životy začnú prepletať, Irene zistí, že pustenie kamarátky z minulosti do svojho života nebol dobrý nápad. Clare narúša jej stabilnú existenciu a predstavy o živote. Dej zobrazuje posadnutosť a klamstvá, ktoré ľudia hovoria sebe i svojmu okoliu, aby ochránili svoj starostlivo vytvorený život a realitu.

Film Passing mal svetovú premiéru 30. januára 2021, na filmovom festivale Sundance 2021. Budete si ho môcť pozrieť na Netflixe 10. novembra 2021. Nižšie nájdete trailer, ktorý zobrazuje ukážky z unikátneho čiernobieleho filmu.

Viac o téme: #ciernobielyfilm #Netflix #Passing #rebbecahall #ruthnegga #tessathompson