Potrebovala len objať. Ďalším VOYO Originálom je miniséria Guru.

Lukáš Kočišek, TV Markíza

Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami a reflektuje celospoločensky rezonujúcu tému zneužitia nadradeného postavenia k znásilneniu či inému sexuálnemu útoku.

Nová trojdielna séria s názvom Guru, ktorú najobľúbenejšia slovenská streamovacia služba VOYO uvedie exkluzívne v piatok, 14. januára 2022, bude po projekte Prípad Roubal druhou minisériou natočenou pod značkou VOYO Originál.

Autormi projektu, ktorý vznikol v produkcii oceňovanej Dramedy Productions, sú Filip Bobiňski, Petr Šizling a Jan Coufal. Réžie sa ujal Biser A. Arichtev. Hlavné úlohy stvárňujú Anna Fialová, Zuzana Stivínová, Vojtěch Kotek, či Kristýna Podzimková. Príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami a reflektuje celospoločensky rezonujúcu tému zneužitia nadradeného postavenia k znásilneniu či inému sexuálnemu útoku.

„Miniséria rozpráva príbeh mladej ženy Alice, ktorá príde v živote o istoty, o ktorých si myslela, že sú nemenné,“ hovorí scenárista a spoluautor projektu Ján Coufal a pokračuje: „Keď potom hľadá východisko, uverí v riešenie ponúkané okruhom ľudí okolo tantrickej lektorky Kláry a jej gurua. Až príliš neskoro si potom Alice uvedomí, že to, čo jej ponúkali, nebolo riešenie. Tí ľudia jej namiesto pomoci nenávratne ublížili. Zranili ju psychicky aj fyzicky. Alice sa potom pokúša svojmu okoliu dokázať, že ona nie je vinníkom, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, ale obeťou.” Čo všetko je obeť sexuálneho napadnutia nútená podstúpiť? Je vôbec možné domôcť sa spravodlivosti v rámci systému, ktorý často nahráva skôr sexuálnym predátorom? Ako hlboké jazvy na psychike zanecháva nielen zneužitie samotné, ale aj všetko, čo po ňom nasleduje? Ako má reagovať okolie obete?

„Keď sme boli oslovení k spolupráci na jednom z prvých projektov značky VOYO Originál, cítili sme, že treba nájsť silný príbeh, a že aj forma jeho spracovania musí byť výrazná,“ vysvetľuje Filip Bobiňski, producent a showrunner minisérie. „Rozprávame príbeh znásilnenej ženy, o ktorej okolie v mnohých smeroch pochybuje. Ide o výsostne aktuálnu, nadčasovú a celospoločensky dôležitú tému, ktorá sa dá rozprávať filmovým spôsobom cez emócie postavy, s ktorou sa môžeme ľahko stotožniť. Veríme, že nami zvolená, miestami až surová forma ho opisuje veľmi naliehavo,“ uzatvára Bobiňski.

Alice (Anna Fialová) je dlhodobo v zložitej životnej situácii – so svojim bývalým partnerom Radkom (Lukáš Melník) neustále bojuje o malú dcéru Emmu. Ako k jednému z východísk z nepriazne osudu sa Alice upína k na prvý pohľad terapeutickým lekciám jogy, ktoré prevádzkuje samozvaný guru Marek (Vojtěch Kotek) spolu so svojou manipulatívnou spolupracovníčkou Klárou (Kristýna Podzimková). Pod príťažlivým ezoterickým obalom sa však skrýva niečo oveľa temnejšie. Alice, podobne ako ďalšie absolventky kurzu, podstúpi v jeho závere takzvaný rituál. Ani na chvíľu nezapochybuje, že išlo o znásilnenie. Všetko teda nahlási na políciu. Vyšetrovateľka Petra (Zuzana Stivínová) a jej kolegovia (Michal Isteník, Adéla Petřeková a Marek Pospíchal), ale aj štátny zástupca (Martin Myšička) sú k jej príbehu spočiatku silne nedôverčiví. Petra však začne postupne rozkrývať skutočnosti, ktoré zostavujú hrozný obraz toho, ako dlho, na koľkých ženách a s akou intenzitou guru násilné činy páchal.

„Vždy robíme veľmi dôkladný kasting. Avšak meno Anny nám napadlo hneď na začiatku a proces kastingu bol skôr len potvrdením toho, čo sme si mysleli. Že v tej role bude excelentná. Anna v úlohe pôsobí nejednoznačne a zároveň veľmi silne prežíva emócie svojej postavy,“ hovorí Filip Bobiňski a uzatvára: „Trúfam si povedať, že sa nám podarilo natočiť silnú drámu, ktorá môže obstáť aj na medzinárodnej úrovni. Povedali sme si, že sa namiesto výrobnej pompéznosti budeme čo najviac sústrediť na herecký prejav, pretože herci sú tí, ktorí cez svoje postavy prenášajú na diváka emócie. Všetci sú skvelí. Vojtu Kotka navyše diváci uvidia v úplne inej hereckej polohe, než sú zvyknutí.”

„Ako pri väčšine iných vecí, ktoré režírujem, aj v tomto prípade bolo pre mňa kľúčové vytvoriť silnú atmosféru, vďaka ktorej sa diváci dokážu vnoriť do deja a spolu s postavami prežiť ich osudy. Keď ide navyše o niečo, čo je inšpirované skutočnými udalosťami, je to dôležité dvojnásobne,“ hovorí režisér Biser A. Arichtev a dodáva: „Režijne sa sústredím predovšetkým na emocionálny zážitok. Guru je veľmi emotívny, takže sme potrebovali skvelé herečky a hercov, ktorí dokážu také emócie na diváka čo najintenzívnejšie preniesť. To sa, myslím, podarilo a platí to nielen o Anne Fialovej v hlavnej úlohe. Aj vo všetkých ďalších diváci uvidia obdivuhodné a silné herecké výkony.“

 

Viac o téme: #Guru #miniséria #tvmarkiza #VOYO