Už dnes prichádza tretia séria seriálu Geniálna priateľka od spoločností HBO a RAI.

Bohuš Mäsiarčik, Top of Mind

Tretia séria seriálu Geniálna priateľka spoločností HBO a RAI, ktorá má osem častí – GENIÁLNA PRIATEĽKA: TÍ, ČO ODCHÁDZAJÚ – TÍ, ČO ZOSTÁVAJÚ, natočená na motívy tretej knihy tetralógie Eleny Ferrante, bude mať premiéru v pondelok 7. FEBRUÁRA.

Seriál GENIÁLNA PRIATEĽKA sleduje príbeh Eleny Greco a jej životnej priateľky, Raffaelly Cerullo, ktorej odjakživa hovorí Lila. Zoznámili sa spolu v roku 1950, a to v prvom ročníku základnej školy. Príbeh opisuje viac ako 60 rokov ich života a odhaľuje tajomstvo Lily, geniálnej priateľky Eleny a svojim spôsobom aj najväčšej nepriateľky.

Tretia séria natočená v taliančine s Margheritou Mazzucco a Gaiou Girace v hlavných úlohách nadväzuje na príbeh Eleny a Lily počas búrlivých 70. rokov, keď sú už obe dospelé. Lila zobrala svojho malého syna, opustila manžela a svoj pohodlný život. Začala pracovať ako robotníčka v továrni, a to v tých najtvrdších podmienkach, kým Elena odišla študovať do Pisy. Tá je autorkou úspešného románu, ktorý jej otvoril cestu do sveta bohatstva a kultivovanosti. Prepletajú sa príbehom plným nádeje a neistôt, naďalej spojené silným, avšak rozporuplným putom.

Druhá séria seriálu GENIÁLNA PRIATEĽKA zožala nadšené recenzie, pričom časopis Vanity Fair ju označil za „pohlcujúcu“, „návykovú“ ale tiež ako „vážne románové umenie a zaručený prestížny televízny počin.“ Podľa časopisu Rolling Stone sa jedná o „majstrovský“, „nádherný a strhujúci“ príbeh, zatiaľ čo stránka IndieWire poznamenala, že „je ťažké predstaviť si pôsobivejší televízny seriál“.

GENIÁLNA PRIATEĽKA: TÍ, ČO ODCHÁDZAJÚ – TÍ, ČO ZOSTÁVAJÚ je režírovaná Danielom Luchettim. Tretia séria seriálu spoločností HBO a RAI vychádza z bestselleru „Geniálna priateľka: Tí, čo odchádzajú – tí, čo zostávajú“, tretej knihy tetralógie Eleny Ferrante, ktorú v USA vydalo vydavateľstvo Europa Editions. Tretia séria vznikla v produkcii spoločností The Apartment, Fremantle, Wildside a Fandango; produkcia Lorenzo Mieli za spoločnosti Fremantle, The Apartment a Wildside (obe sú súčasťou spoločnosti Fremantle) a Domenico Procacci za spoločnosť Fandango. V spolupráci so spoločnosťami Rai Fiction a HBO Entertainment. Autormi príbehu a scenára sú Elena Ferrante, Francesco Piccolo, Laura Paolucci a Saverio Costanzo. Výkonnými producentmi sú okrem iného Paolo Sorrentino a Jennifer Schuur. Spoločnosť Fremantle je medzinárodným distribútorom spolupracujúcim so spoločnosťou RAI Com.

Viac o téme: #dráma #genialnapriatelka #HBO #seriál