RTVS pripravila pre divákov aj poslucháčov počas veľkonočných sviatkov pestrú ponuku programov.

Filip Púchovský, RTVS

Veľká noc je najvýznamnejším sviatkom kresťanského cirkevného roka a zároveň má silné prepojenie aj so slovenskými tradíciami. RTVS tak v rámci veľkonočnej programovej ponuky v televíznom a rozhlasovom vysielaní reflektuje silný náboženský charakter týchto sviatkov.

Televíznym divákom ponúkne však aj zaujímavé dokumenty a nezabúda ani na obľúbené zábavné programy a rozprávky pre najmenších. Rozhlasoví poslucháči sa môžu tešiť na premiérové rozhovory, fíčre, a tiež aj bohatú ponuku rozhlasových hier pre malých aj veľkých a klasickú hudobnú produkciu.

Jednotka
Jednotka divákom už tradične ponúkne viacero priamych prenosov z najdôležitejších momentov slávenia Veľkej noci, ako aj dokumentárne a dramatické programy s kresťanskou tematikou. Na Veľký piatok, ktorý je najväčším sviatkom v roku pre evanjelických veriacich, odvysiela naživo Služby božie z Hybe. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci, prinesie divákom v priamom prenose Slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a následne tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi.

Jednotka zaradila do veľkonočného vysielania aj dramatickú hranú tvorbu. S tematikou Veľkej noci sa spája aj americký historický film Syn Boží, diváci ho uvidia na Zelený štvrtok večer o 22.00 h. Počas celej Veľkej noci si diváci Jednotky budú môcť pozrieť aj výpravný štvordielny seriál Franca Zeffirelliho Ježiš Nazaretský. Na Veľký piatok popoludní ponúkne prvý televízny okruh RTVS taliansky životopisný film Páter Pio o ľudovom svätcovi, uctievanom talianskom kapucínovi, ktorý sa stal známy na celom svete svojou zbožnosťou, pokorou, odvahou a trpezlivosťou. Jeho stigmy ho poznačili na celý, dlhý život.

Veľká noc je zároveň pre mnohých ľudí časom oddychu a stretávania sa. Aj počas týchto sa diváci môžu tešiť na program plný rozprávok, filmov a seriálov, ale aj obľúbených zábavných programov. Jednotka uvedie napríklad štvordielny film Scarlett, ktorý je literárnou adaptáciou rovnomennej knihy, ktorá sa stala voľným pokračovaním úspešného románu americkej spisovateľky Margaret Mitchellovej, Odviate vetrom.

Ranné vysielanie bude aj počas Veľkej noci už tradične patriť deťom. Detských divákov čaká viacero pôvodných slovenských rozprávok: Sokoliar Tomáš, Mahuliena zlatá panna, Niť života, Zlatý kolovrátok, Tajomstvo šťastia a séria divácky obľúbených Rozprávok bratov Grimmovcov.

Vo večernom vysielacom čase ponúka Jednotka počas Veľkej noci obľúbené zábavné programy a divákov poteší aj premiérou nového filmu. Na Veľký piatok to bude o 20.30 h taliansky životopisný film o zakladateľke Hnutia fokoláre, hnutia laikov katolíckej cirkvi založeného na princípe ekumenizmu – Chiara Lubichová a o 22.00 h francúzsky film Jana Eyrová. Večerný program Bielej soboty bude patriť o 20.30 h obľúbenej súťažno-zábavnej šou Záhady tela, po ktorej bude nasledovať talkšou Petra Marcina Neskoro večer. Na Veľkonočnú nedeľu ponúkne Jednotka divákom o 20.30 h nemecký historický romantický film v dvoch častiach za sebou Ottilie von Faber Castell. Veľkonočný pondelok prinesie na Jednotku netradičný večerný program – o 20.30 h to bude špeciálne veľkonočné vydanie šou Milujem Slovensko a následne o 22.00 h film Baba z ľadu, ktorým si RTVS pripomenie 70. narodeniny výnimočnej slovenskej herečky Zuzany Kronerovej.


RTVSOfficial

Dvojka
Veľkonočné vysielanie na Dvojke bude tento rok v znamení premiér. Diváci sa môžu tešiť na animované novinky pre detských divákov, nové dokumenty, koncerty, ale aj premiérové filmy.

Zelený štvrtok prinesie do vysielania Dvojky nový animovaný seriál RTVS Jakub a Flip. Každý deň od štvrtka sa o 18.30 h detskí diváci môžu tešiť na dobrodružstvá chlapca Jakuba, ktorý sa v sprievode svojho nakresleného kamaráta Flipa dostáva do rôznych fantastických krajín, v ktorých zisťuje, ako chrániť naše životné prostredie. Deti poteší aj premiéra animovaného filmu RTVS Mimi a Líza: Záhrada, ktorý Dvojka ponúkne na Veľkonočnú nedeľu o 18.40 h.

V rámci premiérovej dokumentárnej tvorby RTVS sa diváci môžu tešiť na trojdielnu dokumentárnu sériu o divokej prírode Národného parku Poľana – Divoká Poľana. Prvú časť s podtitulom Poľanský jeleň uvidia diváci už na Bielu sobotu o 20.10 h na Dvojke. Hlavným hrdinom dokumentárnej série je poľanský jeleň a jeho život počas štyroch ročných období. Na Veľkonočný pondelok o 9.20 h ponúkne Dvojka novú a zároveň záverečnú časť dokumentárnej série o motýľoch Slovenska – Motýle Slovenska: Mestá a záhrady.

Veľkonočnú premiéru bude mať projekt Stanislava Štepku, ktorý vytvoril so synom Jurajom a je poctou výnimočnej osobnosti Radošinského naivného divadla pani Kataríne Kolníkovej k storočnici jej narodenia. Pošta pani Kolníkovej je filmovým zostrihom korešpondencie medzi pani Kolníkovou, ktorá komentuje situáciu v nebi a Stanislavom Štepkom, hodnotiacim udalosti súčasného sveta. Dvojka ju zaradila do vysielania na Veľkonočnú nedeľu o 20.10 h.

Počas veľkonočného víkendu nebude vo vysielaní Dvojky chýbať ani hudba. V sobotu o 22.55 h sa diváci môžu tešiť na premiéru koncertného záznamu Mosty Gesharim: EWA FARNA z Liptovského Mikuláša. Veľkonočná nedeľa bude patriť vážnej hudbe a premiére koncertu Carmina Burana o 22.50 h. Takmer 200 umelcov sa stretne na jednom pódiu v mimoriadnej produkcii pod holým nebom a ponúkne dielo skladateľa Carla Orffa, ktoré patrí k monumentálnym počinom hudby 20. storočia. Výnimočný koncert, ktorý ocenia hudobní znalci a aj tí, ktorí sa s vážnou hudbou iba zoznamujú, zaznie v podaní Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu pod taktovkou šéfdirigenta SOSR Ondreja Lenárda, Slovenského filharmonického zboru, Bratislavského chlapčenského zboru a sólistov.

Večer Veľkonočného pondelka bude patriť dvom zahraničným filmovým premiéram. O 20.15 h odvysiela Dvojka filmový záznam predstavenia legendárnej rockovej opery kráľa hudobného divadelníctva Andrewa Lloyd Webbera Jesus Christ Superstar, po ktorom sa diváci môžu tešiť na komediálnu drámu ocenenú štyrmi Oscarmi – Birdman so začiatkom o 22.00 h.

Viac o téme: #filmy #koncerty #relácie #RTVS #seriály #velkanoc