Univerzita Komenského prináša podujatie tedxuniverzitakomenskéholive.

Mgr. Lenka Miller, Univerzita Komenského v Bratislave

Jedinečné zážitkové podujatie TEDxUniverzitaKomenskéhoLive prinesie v piatok 29. apríla o 16.00 h desať rečníkov – šiestich naživo a štyroch zo záznamu hlavného podujatia TED2022. Nový formát TEDxLive umožňuje prezenčnú aj online účasť. Bude sa konať v novootvorených priestoroch univerzitného klubu UniK Mlyny a ponesie symbolický názov OBNOVA.

Slovo obnova v týchto dňoch rezonuje. Obnovujeme krajinu, zvyky, vzťahy. Zároveň skloňujeme slovo „kríza“. Nielen v súvislosti s koronavírusom, ale aj v spojitosti s vojnou na Ukrajine, klimatickou krízou, energetickou krízou. Kedy je lepšie obnovovať a kedy radšej radikálne zmeniť a nanovo vystavať? Využijeme obnovu na zmenu toxických návykov ľudstva? Bude „nový normál“ udržateľnejší ako ten pred rokom 2020?

Tieto otázky si kladú aj rečníci TEDxUniverzitaKomenskéhoLive. S témou, prečo obnoviteľné zdroje energie tak meškajú, vystúpi fyzik z UK Juraj Tekel. Už roky o nich počúvame, ale aj tak stále kúrime plynom, jazdíme na benzín a väčšina elektriny pochádza z neobnoviteľných zdrojov. Kde je teda problém?

Dekanka Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK Lucia Mokrá sa bude snažiť poukázať na to, že čas ukáže pravdu. Predstaví svoju cestu nastavovania procesov na fakulte, výzvy a prekážky. Hovorí, že čas ukáže pravdu aj o vysokých školách, kvalite vysokoškolského vzdelávania, odleve študentov či význame spoločenských vied.

Zachránia elfovia sociálne siete? Obsah na sociálnych sieťach sa vymkol kontrole. Proti trollom však nastúpili elfovia – moderátori obsahu. To, či je možné tento boj vyhrať, sa pokúsi zodpovedať absolvent politológie na UK Gabriel Tóth z digitálnej agentúry Katedra Komunikácie.

Paranoidné presvedčenia sú v bežnej populácii relatívne časté a nie sú len prejavom vážnych psychických porúch. Tieto presvedčenia majú výrazný dopad na naše každodenné fungovanie vo vzťahoch. Psychológ a psychiater Michal Hajdúk z UK povie viac o ich príčinách.

Spoluzakladateľ KC Dunaja, tvorca konceptu rodinného remeselného pivovaru Shenk a Výčapu u Ernóho a najnovšie aj tvorca nového multifunkčného, kultúrno-zábavného centra UniK Mlyny Ivan Pätoprstý má s obnovou svoje skúsenosti. Je lepšie zbúrať a postaviť znova alebo obnovovať? Prečo sa prikláňa k obnove, povie vo svojom „talku“.

Krehká a pálčivá a hneď na to divá a drsná, s temnou predtuchou. Katarína Máliková je skladateľka, producentka, hudobníčka a speváčka. Jej štýl spája neo-classical, minimal synth-pop s prvkami experimentu, glamrock, retro 70. a 80. rokov. Jej vystúpenie na podujatí bude hudobné.

Účastníci TEDxUniverzitaKomenskéhoLive budú mať jedinečnú príležitosť vidieť záznamy z TED2022, ktorý sa konal 11. – 13. apríla 2022. Medzi nimi bude Bill Gates, Adam Mosseri, Catherine Price a Garry Kasparov.

„Dva roky diétneho režimu stretávania ukázali, ako veľmi nám všetkým chýba živé zdieľanie myšlienok. Prišli sme o prednášky, podujatia, konferencie. Stretnutia TED a TEDx sú stretnutiami komunity ľudí pripravených zdieľať zaujímavé myšlienky. Preto som rád, že sa nám po pandémii podarilo obnoviť tradíciu a na pôdu univerzity prinesieme už tretí ročník tohto formátu,“ povedal Radomír Masaryk, tímlíder TEDxUniverzitaKomenského a prorektor UK pre vonkajšie vzťahy.

„Videá z podujatí TED a TEDx bývajú vďačným doplnkovým materiálom na univerzitných prednáškach a seminároch s potenciálom provokovať a stimulovať kritické myslenie. Samotné podujatia vytvárajú atmosféru zvedavosti, výmeny myšlienok a intelektuálnej stimulácie. Prinášajú zážitky, na ktoré účastníci dlho spomínajú. Verím, že presne toto je esenciou modernej univerzity: mali by sme byť zdrojom intelektuálnych zážitkov,“ dodal Marek Števček, rektor Univerzity Komenského, ktorý na TEDxUniverzitaKomenského vystúpil v roku 2019 s témou „Čo potrebujete vedieť o občianskom zákonníku a ani by vám nenapadlo sa opýtať“.

TEDxUniverzitaKomenského vznikol vďaka študentom z Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK, ktorí v roku 2018 usporiadali prvý ročník. V roku 2019 nadviazali na úspešnosť tohto projektu a vytvorili nezabudnuteľné podujatie naplnené inšpiratívnymi príbehmi. Tento ročník organizáciu prebralo Oddelenie pre vonkajšie vzťahy RUK, ktoré sa rozhodlo podujatiu po pandémii vdýchnuť nový život. Viac informácií na webe a Facebooku.

Viac o téme: #podujatie #TED2022 #TEDxUniverzitaKomenskéhoLive #univerzitakomensk0ho