Slovenská speváčka Karin Ann odohrá spoločné koncerty s Imagine Dragons.

Mgr. Adriána Čahojová

Hoci na hudobnej scéne nie je ešte veľmi dlho, už o nej s nadšením písali taliansky Vanity Fair, nemecký Bild či americký New York Times. Aktuálne boduje na streamovacích platformách jej nové EP side effects of being human. Len pred pár dňami sa vrátila z európskeho turné, ktoré absolvovala ako predskokanka britského speváka Alfie Templemana; a už predstavuje a oznamuje ďalšie novinky…

Karin Ann hudobným hosťom Imagine Dragons
Len pred pár dňami Karin Ann zverejnila na svojich sociálnych sieťach informáciu, ktorú možno bezpochýb zaradiť medzi jej najväčšie medzinárodné úspechy. Jedna z najúspešnejších kapiel súčasnosti Imagine Dragons si túto iba 19-ročnú slovenskú speváčku vybrala ako hosťa na tri koncerty európskej časti svojho svetového turné Mercury World Tour. Karin Ann vystúpi na ich koncertoch v lotyšskej Rige (1 koncert – 1. jún 2022) a v Prahe (2 koncerty – 5. a 6. jún 2022 – Letisko Letňany). „Je pre mňa veľkou poctou, že si ma Imagine Dragons vybrali. Sledujem ich už dlho, mám ich rada a stotožňujem sa s ich postojmi, napríklad v oblasti LGBT práv,“ zdôveruje sa v súvislosti s dôležitou udalosťou vo svojom koncertnom kalendári Karin Ann.

Ďalším dôležitým termínom bude jej koncert na The Great Escape Festivale v britskom Brightone, ktorý sa uskutoční už čoskoro – od 11. do 14. mája. „Mnohí umelci, ktorých uznávam, hrali na tomto festivale. Je to veľká česť, byť jeho súčasťou,“ odkazuje Karin.

Karin Ann je „almost 20“
Na spomínaných blížiacich sa koncertoch zaznejú okrem iného aj skladby z jej druhého EP side effects of being human, ktoré vyšlo tento rok vo februári. Titulnou skladbou EP je pieseň almost 20 a Karin v týchto dňoch predstavuje jej oficiálne lyric video – symbolicky len pár dní pred svojimi 20. narodeninami, ktoré oslavuje 10. mája.


Karin Ann

„almost 20 je pre mňa veľmi osobná pesnička, preto som ju vybrala ako titulnú na novom EP. Rieši moje pocity počas dospievania, ktoré silno ovplyvnila dvojročná, nedobrovoľná izolácia od mojich rovesníkov a odtrhnutie od aktivít, ktoré dospievajúci ľudia bežne zažívajú,“ opisuje Karin a dodáva, že ju vždy poteší, keď si jej poslucháči nájdu v textoch aj vlastný význam.

side effects of being human
Druhé EP speváčky Karin Ann vznikalo na Slovensku, v Česku, v Londýne a v Kalifornii. Pod nahrávkou, ktorá prináša okrem popu aj viac gitár a energie, sú podpísaní prvoligoví producenti Chris Lord-Alge a Matt Schwartz. Niektoré gitarové party na EP nahral gitarista Bon Jovi Phil X. Karin Ann touto 8-piesňovou kolekciou uzatvorila dva roky na hudobnej scéne, počas ktorých stihla vydať 12 singlov, debutové EP a objavila sa v kampani Spotify EQUAL na billboarde na newyorskom Times Square. Predovšetkým sa však táto mladá talentovaná Slovenska za dva roky na scéne vyprofilovala ako umelkyňa, ktorá prostredníctvom svojej hudby otvára tabuizované témy a aktívne podporuje boj za ľudské práva.

Karin Ann debutovala na hudobnej scéne v roku 2020 a rýchlo sa etablovala aj za hranicami rodného Slovenska ako nový hlas Generácie Z. Otvorene hovorí, že hudbu vníma ako platformu na šírenie dôležitých posolstiev. Prvý rok na scéne uzavrela debutovým EP ‘lonely together’ v máji 2021. Neuplynul ani rok a vo februári 2022 naň nadviazala druhým EP ´side effects of being human´. Po dvoch rokoch na scéne jej skladby pravidelne predstavuje jedno z najuznávanejších rádií sveta – britské BBC Radio 1 a jej videoklipy rotuje nemecké aj talianske MTV. Pevné postavenie získava v Českej republike, kde sa dostala do užších nominácií na Ceny Anděl a zároveň sa stala objavom roka v hudobnej ankete Žebřík.

Viac o téme: #imaginedragons #karinann #koncert #mercuryworldtour #turné