Noc múzeí a galérií 2022 v SNG.

Mgr. Klára Hudáková, Slovenská národná galéria

SNG Schaubmarov mlyn opäť po dvoch rokoch pripravuje v spolupráci so spisovateľkou Monikou Kompaníkovou Detskú noc literatúry, podujatie inšpirované mimoriadne úspešným medzinárodným podujatím Noc literatúry.

Tentokrát nám v sobotu 14. mája na Noc múzeí a galérií prinesú svoje príbehy naši pezinskí, limbašskí a bratislavskí susedia pochádzajúci z rôznych kútov sveta.

Schaubmarov mlyn je už pomerne známym kultúrnym bodom, ktorý navštevujú nielen Pezinčania, ale aj obyvatelia Bratislavy a blízkych miest. Nie všetky priestory mlyna sú bežne dostupné, no my ich počas Noci literatúry pre návštevníkov otvoríme už o 15. hodine. Na siedmich stanovištiach budú paralelne prebiehať čítania tak, aby si každý návštevník mohol vypočuť všetky príbehy. Na jedno stanovište bude však vstup povolený len dospelým.

7 stanovíšť, 7 osobností, 7 príbehov
V priestoroch historickej mlynice, na povale, v rozkvitnutom sade, stodole a dokonca aj v mlynskom náhone si budete môcť vypočuť príbehy a rozprávky a porozprávať sa s ľuďmi rôznych kultúr. Keďže aj v našich mestách, obchodoch, školách a škôlkach počuť čím ďalej tým rozmanitejšie jazyky, pozvali sme do Schaubmarovho mlyna našich susedov, ktorí síce žijú v Pezinku, Bratislave, Limbachu či v Chorvátskom Grobe, učia tu, pracujú, tvoria, pomáhajú, no pochádzajú z rôznych krajín Európy, Ameriky aj Ázie.

Sme totiž rôzni – vysokí, nízki, dlhovlasí aj krátkovlasí. Niekto má rád kebab a niekto krupicovú kašu. Niekto má dokonca tmavšiu pokožku, alebo rozpráva iným jazykom. Niekto celý život nevytiahol päty z mesta a sú medzi nami aj takí, ktorí sa narodili na úplne inom kontinente. A každý z nás tým druhým niečo prináša – nové chute vo svojej reštaurácii, pomoc svojich rúk, svoje vzdelanie alebo jazyk a pravdaže aj svoje príbehy.

Čítajúci:
Talentovaná fotografka Kvet Nguyen (Hoa Nguyen Thi) prečíta rozprávku svojho detstva, ktoré prežila vo Vietname – Rozprávku o dvoch sestrách Tam a Kam.
Belgičanka Suzanne Verschueren, ktorá sa na Slovensko presťahovala pred piatimi rokmi, aby sa stala členkou tímu Pohoda festival a teraz pomáha s organizáciou rôznych podujatí, prečíta z knihy Ďakujem, malý Bobo od Inge Scheynenovej.
Anastasiu Hurynu môžete stretnúť v pezinskej cukrárni Tasty, no pochádza z Ukrajiny. Svoju obľúbenú rozprávku prečíta na netradičnom mieste – v priestore mlynského náhonu.
Mnohých možno prekvapí prítomnosť viacerých Kolumbijčanov – Daniel a Lucia Gomezovci s deťmi a priateľmi nielen prečítajú, ale aj zahrajú legendu o statočnom Santiagovi. Nájdete ich v sade.
Indonézanka Lina Hetty Tambunan z Chorvátskeho Grobu je učiteľkou a profesionálnou mamou a aj ona predstaví svoju obľúbenú rozprávku o zlatej uhorke – Mbok Sarni a Buto Ijo.
A keďže na Slovensku žije aj početná maďarská menšina, nemôže tu chýbať ani maďarský jazyk, ktorý je rodným jazykom novinára Zoltána Szalaya. Porozpráva o Rómerovi, záchrancovi rozprávok.
Radka Kukurugyová je pôvodom z Čiech, no žije len kúsok od Schaubmarovho mlyna. V priestoroch zadnej povaly prečíta baladu Kytice. Pozor, tento strašidelný priestor bude prístupný len dospelým!

 

Schaubmarov mlyn je súčasťou Slovenskej národnej galérie. Ide o jediný zachovalý potočný mlyn na Slovensku s funkčnou mlynskou technológiou. Okrem expozície o mlynárstve sa tu nachádza aj galéria, v ktorej dostáva priestor najmä moderné a súčasné umenie a dizajn. Mlyn sa venuje aj organizovaniu sprievodných podujatí zameraných na vizuálne umenie, prírodu, životné prostredie, remeslá a na jedlo. Priebežne počas roka sa v ňom konajú workshopy, komentované prehliadky, trhy, koncerty, rezidencie a ďalšie podujatia pre odbornú aj širšiu verejnosť.

Viac o téme: #nocmuzeiagalerii #schaubmarovmlyn #SNG