Finále a výstava súťaže „Máš umelecké črevo?“ v SNG.

Mgr. Klára Hudáková, SNG

Slovenská národná galéria otvorila výstavu finálových projektov medzinárodnej umeleckej platformy pre mladých Máš umelecké črevo? s názvom Sloboda voľby. Návštevníci a návštevníčky si ju môžu pozrieť na 3. poschodí Esterházyho paláca v Bratislave do 29. mája 2022.

Máš umelecké črevo? je medzinárodná platforma a súťaž určená skupinám mladých ľudí zo stredných škôl, ktorí sa zaujímajú o súčasné umenie a pociťujú potrebu vyjadriť sa k spoločenským témam. SNG je jej hlavným organizátorom na Slovensku a už šiesty rok poskytuje priestory pre prezentáciu tých najlepších projektov. Tohtoročná téma súťaže Sloboda voľby sa odvíjala od pandemickej situácie, ale aj od pocitu svojprávnosti a zároveň zodpovednosti, s ktorým sa dospievajúci ľudia učia žiť.

Od septembra minulého roka sa študenti/študentky a učitelia/učiteľky mohli v rámci platformy zapojiť do niekoľkých workshopov a metodických či diskusných stretnutí. Veľmi dobré ohlasy získala prednáška o ľudsko-právnom pohľade na tému, ako aj online diskusie s odborníkmi z právnickej spoločnosti Taylor Wessing a s Alexandrou Homoľovou zo SNG, ktoré sa venovali téme autorstva a autorského práva vo výtvarnom umení.

„Keďže tému Sloboda voľby vnímame ako podnet k diskusii o zodpovednosti a rešpektovaní slobody ostatných popri našej vlastnej, veľa sme hovorili aj o tom, ako sa inšpirovať umeleckými dielami, ale zároveň ich nezneužiť pre vlastný prospech. Úžasné bolo, že spolu s účastníkmi/účastníčkami súťaže na týchto podujatiach diskutovali aj ľudia profesionálne sa pohybujúci v umeleckej praxi, čo dodalo vzdelávacej činnosti platformy ešte silnejší charakter. Preto sme vďačné tohtoročnému partnerovi Taylor Wessing, že podporil formovanie postojov mladých ľudí nielen sponzorsky, ale aj odborne,“ hovoria organizátorky súťaže zo SNG Barbora Tribulová a Michaela Kováčová.

Do súťaže sa zapojilo takmer 60 tímov, 11 z nich postúpilo do finále, ktoré prebehlo 6. mája 2022. Prácu finálových tímov je možné vidieť na výstave, ktorá predstavuje rôznorodé pohľady a prístupy mladých ľudí k danej téme. Jednotlivé diela ukazujú intímnejšie a osobnejšie pohľady, filozofické úvahy aj spoločensko-kritické postoje, a z hľadiska výtvarného vyjadrenia zahŕňajú tradičné výtvarné techniky, nové médiá zakomponované do priestorových inštalácií či performatívne a konceptuálne prístupy.

Čestné uznanie získali Mária Fúsková, Dorota Pauková a Dorota Mária Zaujecová zo Súkromnej základnej umeleckej školy Piaristickej v Nitre pod vedením Márie Valčovej. Na treťom mieste sa umiestnili dva tímy zo Súkromnej školy umeleckého priemyslu filmovej v Košiciach – Samuel Ščerbák a Roland Korečko pod vedením Erika Sikoru a Dorota Molčanová, Dávid Poľák a Sarah Hreščáková na čele s Erikom Sikorom a pedagogičkami Tatianou Takáčovou a Dianou Kakara Dobrescu. Na druhom mieste sa ocitol tím zo Strednej odbornej školy informačných technológií v Banskej Bystrici z triedy Marianny Mlynárčikovej – Alžbeta Vronková, Táňa Zgútová a Michal Stanko. Víťazmi sa stali Oliver Kotrusz, Barbora Hlavačková, Matúš Kráľovič a Viktória Šimanská zo Súkromnej základnej umeleckej školy Piaristickej v Nitre, ktorí s podporou pedagogičky Kataríny Jahnovej vytvorili Ringišpíl otvárajúci diskusiu o slobode voľby k rodičovstvu, resp. vnímaniu rodiny.

Zúčastnení finalisti/finalistky boli okrem certifikátov odmenení aj vecnými cenami. Víťazný tím získal putovnú cenu vytvorenú šperkárkou Katarínou Siposovou a koncom júna sa stretne na spoločnej výstave v Moravskej galérii s víťazmi z Čiech a Maďarska.

Špeciálna cena Taylor Wessing vytvorená umelcom Kristiánom Némethom putovala do rúk piatich angažovaných dievčat – Sone Kršákovej, Veroniky Haluškovej, Jany Haluškovej, Lucie Jasenákovej a Emy Beke zo Spojenej školy Pankúchovej v Bratislave. Pod vedením Kataríny Strihovej Calolósio informovane a kriticky predstavili svoj projekt Odvrátená strana bavlneného trička spojený s problémom tzv. fast fashion. „Toto ocenenie sme sa rozhodli udeliť aj preto, že tohtoročná téma má veľmi silný ľudsko-právny rozmer a máme pocit, že táto rovina by mala byť ocenená bez ohľadu na výtvarné spracovanie,“ vysvetľujú Tribulová a Kováčová.

Tento ročník priniesol ešte jedno nové ocenenie pre Ateliér Médea v Nitre, ktorý do súťaže prihlásil množstvo kvalitných projektov. „Chceli sme oceniť školu, ktorá svojím pedagogickým vedením prispela nielen ku skvalitneniu výstavy, ale očividne dáva hlas mladým ľuďom a vie ich nasmerovať ku kritickému mysleniu a k vyjadrovaniu prostredníctvom výtvarného jazyka,“ dopĺňajú organizátorky.

Predsedkyňou poroty pre tento rok bola vizuálna umelkyňa, pedagogička a kurátorka Jana Kapelová, ktorá vo svojich projektoch často skúma hranice medzi osobnou slobodou a zaužívanými vzorcami správania v spoločnosti. Svojou spätnou väzbou podporila zúčastnené tímy nielen v kreativite, ale aj v odvahe nahlas a kriticky zaujať postoje k spoločenským témam.

Všetky dôležité informácie o aktivite Máš umelecké črevo? vrátane inšpiratívnych rozhovorov „Na kus reči…“ s umelcami/umelkyňami a pedagógmi/pedagogičkami nájdete na umeleckecrevo.sng.sk. Autorom grafického dizajnu tohto ročníka je študent vizuálnej komunikácie VŠVU v Bratislave Adrián Dvorský – člen víťazného tímu z roku 2020.

Viac o téme: #masumeleckecrevo #podujatie #SNG