Africký producent Slikback v slovenskej premiére v Bytči.

Kristína Rigerová, Hviezdne noci

KC Hviezdne noci v úvode leta, 11.6. v Ladovni v Bytči, predstaví slovenskú premiéru afrického producenta Slikbacka a nadviaže tak na uvedenie popredných mien svetovej klubovej elektronickej scény z minulého roka, ako boli Brutalismus 3000 (v spolupráci s Nočnou) a Don Zilla. Ladovňa sa tak v rámci Slikbackovho turné zaradí medzi najväčšie európske kluby a festivaly, ako sú Primavera alebo Tresor.

Pozornosť fanúšikov alternatívnej tanečnej hudby zaujme na začiatku leta priestor Ladovne, ktorý bude hostiť v súčasnosti často skloňované meno elektronického producenta pôvodom z Nairobi – Slikbacka. Slikback (menom Freddy M Njau) reprezentuje škálu talentovaných producentov z východnej Afriky, ktorí postupne dobíjajú Európu a svoje miesto si vyhradzujú na stageoch popredných európskych festivalov elektronickej hudby, ako sú Rewire, CTM, Unsound alebo Sonár.

Slikbackova tvorba kulminuje na pomedzí viacerých žánrov, kde sa plynulo spájajú fragmenty afrických rytmov, techna a experimentálnej elektroniky. Slikbackove sety často siahajú v rámci zvukových paliet ešte omnoho ďalej k noisovým výstrelkom, či trapovým a hiphopovým zákutiam.

Špecifickým pre jeho tvorbu je aj množstvo releasov, ktoré stihne počas jediného roka vydať. V roku 2022 to bol kolaboračný album CODENSE, kde sa spojil s viacerými poprednými európskymi menami ako Giant Swan alebo v Prahe usadenou producentkou Martyynou. Za zmienku stojí i EP LOSSLESS v kolaborácií s Brodinskim a jeho úplne najčersvejší release – sólo EP TIER. V Ladovni odohrá svoj premiérový set na Slovensku už 11.6.


slikback

Lineup doplní i producent Ladislav Zensor aka Exhausted Modern, ktorý zahrá set pod svojim novým pseudonymom Oblaka. Pôsobí v Prahe ako rezident Planet Za, je šéfom labelu Endless Illusion a v Ladovni odprezentuje žánre presahujúci mix industriálnej tanečnej elektroniky.

Podujatie otvorí svojim setom slovenský producent Dead Janitor. Stála osobnosť slovenskej elektronickej experimentálnej scény produkuje nepredvídateľné vzorce zvukových textúr od industriálu, cez glitch a breakbeat už niekoľko rokov. Naposledy na albume Pendulum, ktoré vyšlo cez label urbsounds. V Ladovni svoju existenciálnu elektroniku s ukrytými tanešnejšími výpadmi predstaví hneď po zotmení.

Svojim mixom súčasnej tanečnej avantgardy nás k Slikbackovi priblíži i DJ, hudobný publicista a manažér webu Swine Daily Krištof Budke aka VLZQUES.

Viac o téme: #elektronickahudba #hviezdnenoci #performance #podujatie #Slikback