Nová expozícia gotického umenia na Zvolenskom zámku.

Mgr. Klára Hudáková, SNG

V zbierkach Slovenskej národnej galérie sa nachádza najbohatšia kolekcia gotického umenia na Slovensku. Viac než 70 malieb a sôch, ktoré sa v nej ukrývajú, predstavuje nová dlhodobá expozícia Gotické umenie na Zvolenskom zámku. Pre verejnosť bola slávnostne otvorená 17. júna 2022.

Po dlhšej pauze a uzavretí získala expozícia gotického umenia na Zvolenskom zámku úplne novú podobu. Dlhodobá expozícia predstavuje kolekciu stredovekého sochárstva a maliarstva, na Slovensku jedinečnú počtom vystavených diel, ako aj zameraním na obdobie 14. – 16. storočia. „Vystavenými dielami nechceme predstierať hitparádu umeleckej kvality. Naopak, odbornej aj laickej verejnosti sa snažíme sprístupniť čo najviac originálnych artefaktov zo zbierok SNG. V menšej miere tu prezentujeme aj kópie ikonických diel od Majstra Pavla z Levoče,“ hovorí kurátor expozície a vedúci kurátor zbierok starého umenia SNG Dušan Buran.

Téma expozície úzko súvisí so samotným objektom zámku – jedným z najväčších stredovekých hradov na Slovensku a dominantou stredoslovenskej gotickej cesty. Úvodná sála je venovaná lokálnemu fenoménu nástenného maliarstva – transferom z tzv. starej fary vo Zvolene z druhej polovice 15. storočia, umeleckému médiu, čoraz viac doceňovaného aj v medzinárodnom kontexte.

Naopak, Majstra Pavla, najvýznamnejšieho rezbára raného 16. storočia, už netreba zvlášť predstavovať. Návštevníci/návštevníčky preto uvidia trochu inú stránku – rôzne druhy kópií jeho najdôležitejších diel. Vytvorili ich pri príležitosti svetových výstav v Bruseli 1958 a v Montreale 1967.

„Expozícia tak poskytuje priestor na stretnutie s autentickým gotickým umením, ale zároveň provokuje k úvahám o rozličných formách aj funkciách kultúrneho dedičstva a potrebe jeho ochrany,” dopĺňa Buran.

Návštevníci/návštevníčky Zvolenského zámku si môžu objednať prehliadku zámku vrátane prehliadky expozície gotického umenia, prispôsobenú ich veku a požiadavkám. Od jesene sa môžu tešiť aj na špeciálne sprievodné podujatia k novej expozícii.

Kurátor: Dušan Buran
Trvanie expozície: od 17. júna 2022
Otváracie hodiny Zvolenského zámku:
UT – NE: 10.00 – 17.30 (letná sezóna)
ST – NE: 10.00 – 17.30 (zimná sezóna)

Viac o téme: #expozícia #gotickeumenie #výstava #zvolenskyzamok