Hudobná senzácia, ktorú si nesmiete dať ujsť!

Šimák Zámok Pezinok

Doslova senzácia sa udeje v Bratislave 27.júla 2022 v NTC aréne a vy môžete byť pri tom! Do nášho hlavného mesta zavíta svetová kultová kapela zo zámoria KOOL & THE GANG, ktorej predkapelou bude nemenej slávna hudobná formácia z Anglicka DELEGATION v plnej zostave na čele so spevákom Ricky Bailey. Jasný dôkaz, že v bratislavkej NTC aréne sa strhne zúrivá FUNKY night!

Skupina Kool & the Gang, oficiálne vznikla v roku 1969, po piatich rokoch vystupovania pod rôznymi názvami skupín ovplyvnila hudbu troch generácií a po 50 rokoch na scéne sa skupina stala skutočnou legendou nahrávacieho priemyslu.

Vďaka ikonickým skladbám ako Celebration, Cherish, Jungle Boogie, Summer Madness a Open Sesame získali dve ceny Grammy, sedem ocenení American Music Awards, 25 najlepších hitov R&B, 9 hitov Top Ten pop a 31 zlatých a platinových albumov.

Od Nairobi po Newark, Kool & the Gang vystupovali nepretržite dlhšie ako ktorákoľvek R&B skupina v histórii a ich nepriestrelné funkové a jazzové aranžmány z nich urobili najviac samplovanú R&B skupinu všetkých čias. Recenzent nedávno nazval ich vystúpenie „24-karátovou show“ a každý rok, dokonca aj po polstoročí na cestách, prináša nepretržitú šnúru vystúpení po celom svete.

Veľmi žiadaná kapela pokračovala v turné po svete, naposledy sa objavila po boku Kid Rock, Dave Matthews Band, Elton John, The Roots a na turné po 50 mestách s legendárnou rockovou skupinou Van Halen.

V roku 1964 sa Ronald Bell a jeho brat Robert „Kool“ Bell pripojili k priateľom z Jersey City Robertovi „Spike“ Mickensovi, Dennisovi „Dee Tee“ Thomasovi, Rickymu Westfieldovi, Georgovi Brownovi a Charlesovi Smithovi, aby vytvorili jedinečnú hudobnú zmes jazzu, soulu a funky. Najprv sa nazývali Jazziacs, skupina prešla rôznymi názvami – The New Dimensions, The Soul Town Band, Kool & the Flames – a až potom prišiel slávny názov skupiny Kool & the Gang ktorý pretrváva do dnešných čias.

V roku 1969 vydali Kool & the Gang svoj debutový album s vlastným názvom. Bol to úvod k téme, hudba je posolstvom, za ktorým dnes stojí Kool & the Gang. Inštrumentálny album bol vyjadrením ich hlbokej lásky k hudbe. Bol to tiež úvod k ich charakteristickému zvuku so zúrivými aranžmánmi, ktoré vytvorili Khalis, Dee Tee a Spike. Ich debutový album splodil ich prvý singel Kool & the Gang v rebríčku Billboard R&B a neskôr Let the Music Take Your Mind.

V roku 1970 sa ich odvážny druhý set Live at the Sex Machine dostal na 6. miesto v rebríčku Billboard R&B a priniesol tri úspešné single: Funky Man, Who’s Gonna Take the Weight a I Want to Take You Higher. Nasledovali skladby The Best Of Kool & the Gang s The Penguin, Kool & the Gang Live at PJ’S, Music Is The Message a Good Times, ktoré pomohli upevniť zvuk, ktorý ohromil nielen fanúšikov, ale aj takých súčasníkov ako James Brown a Nina. Simone. Hviezdna povesť kapely rástla s každým albumom, ale zlatý disk Wild & Peaceful z roku 1973 posunul Kool & the Gang na inú úroveň, podnietený nesmrteľnými párty hymnami Funky Stuff, Hollywood Swinging a platinovým hitom Jungle Boogie. Nasledovali hity ako Higher Plane , klasika Summer Madness (obsiahnutá v soundtracku k filmu Rocky, ktorý získal Grammy) a LP platne Spirit of the Boogie, Love & Understanding a Open Sesame. Titulná skladba posledne menovaného bola uvedená na najpredávanejšom filmovom soundtracku všetkých čias, Horúčka sobotňajšej noci, čím skupina získala svoju druhú Grammy.

V roku 1979 Kool & the Gang odhalili nový hladký zvuk s Ladies Night. Produkoval ho legendárny pop/jazzový hudobník Eumir Deodato a stal sa ich prvým platinovým albumom. Titulná skladba číslo 1 R&B dosiahla 8. miesto v kategórii Pop. Po ňom nasledovali Too Hot. V 80. rokoch ovládli mainstream, počnúc dvojplatinovým albumom Celebrate ( vynesený na vrchol s medzinárodným monster hitom Celebration, ktorý bol šesť týždňov na vrchole R&B rebríčka a stal sa popovým singlom číslo 1).

Nahrávky Get Down On It, Take My Heart, Let’s Go Dancing, Joanna, Tonight, Misled, popový megahit Cherish a hymna Fresh (tieto posledné tri z multiplatinového LP Emergency) upevnili skupine vrcholné medzinárodné hviezdne postavenie. Kool & the Gang získali globálnu komerčnú podporu, podporili nespočetné charitatívne akcie a boli jedinou americkou skupinou, ktorá sa zúčastnila na projekte BAND AID’S 1984 Do They Know It’s Christmas pre obete hladomoru v Afrike.

S explóziou hip-hopu v 90. rokoch sa z Kool & the Gang stal neuveriteľný katalóg groovov obľúbenými DJ-mi. Boli na druhom mieste za ikonou R&B Jamesom Brownom ako zdroj ukážok rapovej hudby.

Dnes sa táto skupina teší celosvetovej sláve a uznaniu. Bicie rytmy Kool & the Gang, basa, gitara a charakteristické linky sa nesú skladbami mnohých umelcov vrátane Beastie Boys, Jay-Z, Madonny, Janet Jackson, Cypress Hill a P. Diddy.

Kool & the Gang je široko-ďaleko najsamplovanejšia kapela v hip-hope. Ich hudba sa objavuje aj na soundtrackoch k Rockymu, Saturday Night Fever, Pulp Fiction, Wreck-It Ralph a nespočetnému množstvu ďalších.

V roku 2014 boli ocenení cenou BET Soul Train za celoživotné dielo a v októbri 2015 v meste, o ktorom spievajú v jednom zo svojich prvých hitov „Hollywood Swinging“, dostali Kool & the Gang tú česť zaujať ich miesto v americkom muzikáli. ikony s hviezdou na Hollywoodskom chodníku slávy.

V roku 2016 vydali singel „Sexy (Where’d You Get Yours)“, ktorý sa dostal na 15. miesto v rebríčku Billboard Adult R&B. Skladba znamená modernizáciu nezameniteľného zvuku skupiny Kool & the Gang až na tanečný parket. Bol to ich prvý hit v hitparáde airplay za posledných desať rokov.

Kool & the Gang nedávno oslávili 50. výročie. Tento míľnik oslávili takto:
▪ Uvedenie do Siene slávy v New Jersey.
▪ Ako dojemnú poctu bola na ich počesť premenovaná ulica, na ktorej vyrastali v Jersey City: „Kool & the Gang Way.”
▪ Album „Celebrate!“ bol uvedený do siene slávy Grammy

Lístky v predaji v sieti ticketportal.sk

 

Viac o téme: #Bratislava #DELEGATION #koncert #kool-thegang #ntcarena