Rím prichádza po Dunaji v podobe lode Danuvina Alacris.

Mgr. Kristína Šabíková, PhD.

Rieka Dunaj po stáročiach ožila ako hranica Rímskej ríše. Plne funkčná replika rímskej lode zavíta počas svojej dva a pol mesačnej plavby z Nemecka k Čiernemu moru aj na Slovensko. Loď nesie meno Danuvina Alacris, čo v preklade znamená Živý Dunaj. Bola vybudovaná výlučne s použitím dobových materiálov a postupov v rámci medzinárodného projektu INTERREG LIVING DANUBE LIMES. Do Bratislavy pripláva 5. augusta 2022 popoludní približne o 16.00.

Rímska veslica bude na slovenskom toku Dunaja kotviť v Bratislave a v Iži. Ľudia budú mať príležitosť obzrieť si Danuvinu Alacris zblízka, spoznať jej príbeh a nazrieť do života Rimanov na našom území.

Unikátny pohľad na blížiacu sa Danuvinu Alacris si vychutnáme už v piatok 5.8.2022 z Hradu Devín, kde budú popoludní prebiehať prehliadky s lektorským výkladom. O historickú atmosféru sa postará aj Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel TOSTABUR. Z Devína veslica odpláva v sprievode slovenských vodákov do Karloveského ramena k plávajúcej lodenici Liptov FTVŠ UK.

Práve v Karloveskej zátoke pri lodenici Tatran bude v sobotu 6. augusta 2022 od 12.00 do 16.00 Danuvina Alacris predstavená verejnosti. Návštevníci sa dozvedia množstvo zaujímavostí o rímskom kultúrnom dedičstve na Slovensku, o novinkách v jeho výskume a prostredníctvom virtuálnej reality ich prenesieme k legionárom z rímskeho tábora Kelemantia v Iži pri Komárne. Nebudú chýbať ani živí rímski legionári z OZ S.C.E.A.R.. Podvečer sa veslica znova vydá na plavbu po Dunaji smerom k zdrži Hrušov. Medzi Mostom SNP a Prístavným mostom sa k plavbe veslice pripoja plavci z občianskeho združenia Slovenské ľadové medvede.

Stratégii Rimanov chrániť hranice ríše vďačí Slovensko za unikátne miesta, ktoré boli 30. júla 2021 po dlhoročnom úsilí zapísané do Zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO – Rímsky vojenský tábor (kastel) Gerulata v Bratislave – Rusovciach a Rímsky vojenský tábor (kastel) v Iži. Oba tábory dokazujú dlhodobú, približne 400 ročnú prítomnosť Rimanov na území dnešného Slovenska a medzinárodná posádka Danuviny Alacris ich na svojej plavbe určite neobíde.

Veslica bude od 6.8. do 8.8. 2022 kotviť v Čunove pri Danubiana Meulensteen Art Museum. Jej posádka strávi nedeľné dopoludnie v Rusovciach, kde im o 10.00 otvorí brány Múzeum mesta Bratislavy Antická Gerulata. Chýbať nebude komentovaná prehliadka a o príchuť antického Ríma sa postará združenie TOSTABUR a slobodný šermiarsky majster Peter Koza.

Z Čunova bude loď 8.8.2022 prevezená do Gabčíkova, odkiaľ popláva na Rímske slávnosti v Iži. Program v Iži začne 9.8.2022 o 14.00 lektorskými prehliadkami archeologického náleziska a regionálneho múzea. Rímsky vojenský tábor si návštevníci budú môcť pozrieť aj vo virtuálnej realite.

Priamo na lokalite Leányvár – Dievčí hrad sa bude prostredníctvom moderných technológií cestovať v čase. S príchodom Danuviny Alacris a prostredníctvom vystúpení Tovarišstva starých bojových umení a remesiel TOSTABUR doslova pod heslom Chlieb a hry naplno ožije staroveký Rím.

Záštitu nad podujatiami v Bratislave prevzal primátor Matúš Vallo. Rímske slávnosti v Iži sa konajú s podporou starostu obce Iža Istvána Domina.


PHOTOFLY – AUSTRIA

Danuvina Alacris (Živý Dunaj) – informácie a technická špecifikácia
Danuvina Alacris je replika lode typu lusoria, vojenský hliadkovaci čln. Predstavuje rýchlu veslicu patriacu do skupiny monorém, vybavených iba jednou úrovňou veslárov.
Začiatok prác na stavbe lode: 25. apríl 2021
Typ lode: veslica
Dĺžka: cca. 18 m
Širka: cca. 2,8 m
Výška stožiara: 7,2m
Hmotnosť: cca. 6 ton
Stavebný materiál: dub (dosky, kormidlo), smrek (stožiar, dvor, veslá), štíty (topoľ)
Konštrukčné metódy: Rímsko-keltská stavebná metóda
Veslovacia posádka: 20
Veliaci tím: 5
Priemerná rýchlosť: 6-9 km/h
Maximálna rýchlosť: 13 km/h

Prečo je výsledkom medzinárodného výskumného projektu Living Danube Limes plavba lode, virtuálna realita a aplikácia?

Projekt “Living Danube Limes” financovaný Európskou úniou má za cieľ zrealizovať opatrenia na ochranu historickej infraštruktúry a rozvinúť turistický potenciál dvetisícročného rímskeho dedičstva pri Dunaji. Odštartoval v júli 2020 a spája partnerov z 10 podunajských krajín vrátane Slovenska.
Dunajský Limes fungoval ako obranné opevnenie a zároveň ako najdôležitejšia obchodná cesta. Cieľom projektu je propagovať toto nadnárodné kultúrne dedičstvo originálnym spôsobom a zvýrazniť tak jeho kultúrnu, symbolickú a turistickú hodnotu.

Našim cieľom teda nie je len získanie pozornosti odborníkov, radi by sme rímske pamiatky spropagovali širokej verejnosti. Preto je súčasťou projektu aj autentická rekonštrukcia rímskej dunajskej hliadkovacej lode typu lusoria z druhej polovice 4. storočia n.l., ktorá vyplávala z nemeckého Ingolstadtu 16.7.2022. Veslica sa plaví s medzinárodnou posádkou, ktorú spája spoločná rímska história dunajského regiónu.

Významné rímske pamiatky sme vďaka medzinárodnému projektu Living Danube Limes preskúmali najmodernejšími geofyzikálnymi metódami, ktoré poskytli nové cenné poznatky a doplnili výskumné medzery o „dunajskej hranici“. Experti z Fakulty architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity ich použili na vývoj aplikácie Living Danube Limes App. Mimoriadne zaujímavým výstupom projektu je aj rekonštrukcia rímskeho vojenského kastela v Iži vo virtuálnej realite. Obe novinky predstavíme verejnosti v Karloveskej zátoke (6. augusta 2022) a v Iži (9. augusta 2022).

Viac o téme: #Bratislava #danuvinaalacris #loď #rimskareplika