Začiatok septembra v Letnej čitárni Medická záhrada.

Mgr. Lenka Čechvalová, Staromestská knižnica

Letná čitáreň skončila posledným augustovým dňom, ale podujatia pokračujú aj v priebehu septembra. Staromestská knižnica na tento týždeň pripravila prednášku o ľudovom odievaní, novinku tohtoročnej sezóny – divadelné predstavenie pre dospelých o dielach W. Shakespeara, deti sa potešia tradičnému bábkovému divadlu a tvorivým dielničkam.

6. 9. o 17.00 – Slovenský ľudový odev
Etnologička Mária Mizeráková prednáša o odievaní našich predkov. Ľudový odev má v ľudovej kultúre významné miesto, veľa vypovedá o spôsobe života ľudu. Čo tvorí ženský a mužský ľudový odev? Aké rozdiely boli na územiach Slovenska? Aké materiály, výzdoba a strihy sa používali? Toto a ešte viac sa dozviete na prednáške z cyklu Tradičná ľudová kultúra na Slovensku. Súčasťou prednášky budú ukážky jednotlivých odevných súčiastok, ktoré sú zachytené na kolorovaných kresbách. Kresby pochádzajú zo zbierkového fondu Múzea ľudovej umeleckej výroby.
Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

7. 9. o 16.00 – Hercules alebo Dobytie pekla
Bábkové predstavenie inšpirované gréckou mytológiou a hrdinskými činmi siláka Herkula v tradičnom bábkovom prevedení. Účinkuje Tyjátr. Pre deti od 3 rokov.

Knieža pekiel Pluto zošle na kráľa Atmeda chorobu. Jeho blízki sa mu snažia pomôcť a tak sa odoberú do chrámu boha Apolóna, aby vyprosili pre kráľa vyzdravenie. Pluto však navedie kráľovnú Alcesku, aby sa sama zabila a tak vrátila manželovi zdravie. Alceska sa obetuje a Pluto ju vezme do pekla. Keď sa to vyzdravený Atmedus dozvie, rozhodne sa odísť do hôr a žiť ako pustovník. Vtedy prichádza na scénu Herkules, ktorý sa vyberie do pekla, aby Alcesku vyslobodil z moci pekelnej a vrátil ju späť na zem. V príbehu nechýba Gašparko, ktorý spôsobom sebe vlastným tiež pomáha kráľovi, ale, ako vždy, nezabúda sám na seba a zo všetkých si robí žarty.

Inscenácia bola v roku 2013 ocenená Zvláštnou cenou Festivalu divadiel pre deti v Banja Luke a Cenou divákov na Festivale Biela veža v Breste.
Podujatie organizuje združenie Milujem knihy/Amo libris s finančnou podporou mestskej časti Bratislava-Staré Mesto.

8. 9. o 10.00 – Tvorivé dielničky pre šikovné ručičky
Tvorivé dopoludnie pre najmenších s RC Prešporkovo. Príďte si so svojimi ratolesťami vytvoriť vlastné divadielko so zvieratkami na farme.
Garantujeme, že o domácu jesennú zábavu budete mať postarané. Prihlasovanie na www.presporkovo.sk

8. 9. o 17.00 – Nech žije kráľ
Autorská koláž najvýznamnejších drám aj postáv W. Shakespeara, ktorá poučí i pobaví. Historické divadlo v modernom podaní. Účinkuje Féder Teáter. Pre dospelých a deti od 12 rokov.

William Shakespeare je už storočia modlou všetkých divadelníkov. Ale čo jeho hry? Poznajú všetci aj ikonické postavy, ktoré vytvoril? Predstavte si príbeh, v ktorom kupec benátsky a veselé panie windsorské navštívia Večer trojkráľový. A to všetko počas búrkovej svätojánskej noci. Kráľ Lear recituje sonety, Antónius žmurká na Kleopatru, Rómeo a Júlia sa ukrývajú za závesom. Kde sa stretne dánsky princ so škótskou prvou dámou alebo sa len tak ocitnete na kráľovskej hostine a dvaja potulní komedianti Vám zahrajú Zimnú rozprávku. V historickom kontexte, v historickom divadle, tradičnými postupmi a v krásnych kostýmoch. No v modernom podaní a s komentármi, ktoré ju priblížia súčasnosti.

 

Viac o téme: #herculesalebodobytiepekla #letnacitaren #nechzijekral #slovenskyludovyodev #staromestskakniznica #tvorivedielnickypresikovnerucicky