Ako sa píše pohybom alebo zvukom?

Mgr. Klára Hudáková, Slovenská národná galéria

 piatok a sobotu 7. a 8. októbra 2022 budete môcť v Schaubmarovom mlyne v Pezinku vidieť súčasné tanečné predstavenie umelkýň Bettiny Neuhaus (D/NL) a Roberty Legros (CZ/SK). Súčasťou projektu bude aj uvedenie audiovizuálnej inštalácie „Ako dlho trvá predstava?“, ktorá vznikla v úzkom vzťahu k živému predstaveniu a v mlyne bude inštalovaná do 23. októbra.

STRANA / THE PAGE je dielo nezávislých tanečných umelkýň Bettiny Neuhaus a Roberty Legros v úzkej spolupráci so zvukovým umelcom Matthieu Legrosom. Obe performerky sa venujú aktu písania pohybom, zvukom a hovoreným slovom. Ako ich akcie nepretržite zapĺňajú „strany“ času a priestoru, spolu so zvukovým umelcom Legrosom budujú jazyk poézie.

V audiovizuálnej inštalácií „Ako dlho trvá predstava?” je zaznamenaný proces tvorby tanečného predstavenia STRANA / THE PAGE, ktorý znovu ožíva v galerijnom priestore. Performerky pozývajú návštevníka, aby sa nechal inšpirovať a uniesť do ďalších poetických sfér vlastnej predstavivosti.

Súhra zvukov, ticha, obrazov, slov a pohybov vo výstavnom priestore vyzýva návštevníka, aby počúval a pozoroval, aby sa zdržal, rozjímal a nasledoval vlastnú zvedavosť.

Projekciu dvoch tancujúcich tiel dopĺňajú hlasy recitujúce poéziu do tichého priestoru, zatiaľ čo ruka kreslí línie do slov na prázdne strany. Všetky tieto činy odhaľujú silu predstavivosti obsiahnutú v akte písania.

Za posledných desať rokov Roberta Legros a Bettina Neuhaus spolu tancovali vo viacerých medzinárodných tanečných projektoch. Vďaka spoločnému záujmu o poéziu a hovorené slovo začali v roku 2019 rozsiahlu umeleckú výmenu, ktorá v roku 2022 vyústila do tvorby predstavenia STRANA/THE PAGE.

Schaubmarov mlyn vďaka svojej histórii a osobitým priestorom poskytuje ideálny domov pre intímnu prácu oboch tanečných umelkýň. Ich poetický a vizuálny prístup písania pohybom a slovom ako akt zručného remesla, ktorý sa zaoberá mechanikou, rytmom, hudobnosťou a predstavivosťou fyzického tela v pohybe, sa zdá byť dokonale zladený s kombinovanými prúdmi starého a súčasného umenia, ktoré Schaubmarov mlyn podporuje vo svojej vízii a kurátorstve.

Lístky na podujatie si môžete zakúpiť prostredníctvom platformy Tootoot: piatok 7.10 o 19:00 alebo sobota 8.10 o 19:00. Viac informácií o programe nájdete tu alebo na Facebook podujatí Schaubmarovho mlyna.

Bettina Neuhaus (D/NL) je nezávislá tanečná umelkyňa pôsobiaca v Amsterdame, ktorá sa už viac ako tri desaťročia venuje performancii a divadlu.

Jej tanečná práca sa rozprestiera na širokej škále od sólových, duetových a skupinových predstavení až po site-specific diela a prednáškové predstavenia, ktoré boli prezentované naprieč Európou a v Južnej Amerike. Jej záujem sa sústreďuje na poéziu a príbehy, ktoré sa odvíjajú v súhre tanca, živej hudby a jazyka odhaľujúceho aspekty nášho ľudského stavu a vzájomnej závislosti.

Bettina obdržala magisterský titul v odbore ´Creative Practice Professional Pathway´ na Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance v spolupráci s ´Independent Dance´ (2013). Za posledných dvadsaťpäť rokov sa zúčastnila mnohých výskumných projektov a konferencií v Európe, ktoré skúmali kompozíciu v reálnom čase ako spôsob tvorby predstavenia. Bettina vyučuje instantnú kompozíciu na významných tanečných a umeleckých školách v Európe a Južnej Amerike.

Roberta Legros (CZ/SK) je performerka, choreografka, tanečná pedagogička a psychoterapeutka orientovaná na telo žijúca v Brne. Od roku 2009 sa venuje tancu a pracuje v oblasti vedomia tela.

Robertina tvorba zahŕňa komorné sóla, duety a tanečno-hudobné projekty, ako aj réžiu predstavení fyzického divadla. Jej umelecká práca bola prezentovaná v Českej republike, na Slovensku, v Holandsku a v Španielsku. Pravidelne iniciuje interdisciplinárne projekty so zámerom vytvoriť tanečné predstavenia v instantnej kompozícii. Jedným z jej hlavných umeleckých záujmov je priestor a jeho architektúra ako dynamický intímny partner tanečníka.

Roberta obdržala magisterský titul v odbore psychológia na Masarykovej univerzite v Brne (2011) a magisterský titul v odbore tanečno-pohybová terapia na CODARTS, University for the Arts v Rotterdame (2015). Pravidelne vyučuje workshopy improvizácie, instantnej kompozície a na telo orientovaného sebarozvoja v rôznych európskych krajinách. Od roku 2020 pôsobí na Ateliéri pohybového divadla Janáčkovej akadémie múzických umení v Brne.

Viac o téme: #bettinaneuhaus #predstavenie #robertalegros #Strana #tanec #thepagr