Pôvodný seriál Disney+ „Telo bez hraníc“ s Chrisom Hemsworthom od National Geographic.

Spoločnosť Disney+ zverejnila oficiálny trailer k pôvodnému seriálu Telo bez hraníc z dielne National Geographic. V šesťdielnom dokumentárnom seriáli zoberie svetová filmová hviezda Chris Hemsworth (Extraction, Thor, Avengers) divákov na dobrodružnú osobnú cestu, počas ktorej skúma, ako bojovať proti starnutiu a objaviť plný potenciál ľudského tela. Seriál vychádza z najnovších vedeckých výskumov a rúca zaužívané predstavy o maximalizácii dĺžky a kvality života. Všetky časti seriálu budú mať premiéru 16. novembra exkluzívne na Disney+.

Seriál Telo bez hraníc s Chrisom Hemsworthom pochádza z dielne režiséra Darrena Aronofského nominovaného na Oscara (Čierna labuť, The Whale) a jeho produkčnej spoločnosti Protozoa, ako aj od spoločnosti Nutopia Jane Rootovej a novovzniknutej spoločnosti Wild State Chrisa Hemswortha a Bena Graysona. Do centra pozornosti stavia najmä špičkovú vedu o ľudskej dlhovekosti. V každej epizóde seriálu, ktorá je sčasti svetovým vedeckým dobrodružstvom a sčasti osobnou cestou, sledujeme Chrisa, ako podstupuje plejádu fyzických a duševných výziev, ktoré navrhli odborníci svetovej úrovne, vedci a lekári, aby odhalili rôzne aspekty procesu starnutia. Každá starostlivo pripravená výzva má svoje korene v prevratných vedeckých poznatkoch, ktoré vychádzajú z nových výskumov a dlhoročných tradícií. Chrisovým poslaním je lepšie pochopiť limity ľudského tela a objaviť spôsoby, ako si všetci môžeme predĺžiť zdravie a šťastie až do vysokého veku.

Chris, ktorý sa udržiava v špičkovej fyzickej kondícii a je známy predovšetkým ako nesmrteľný superhrdina, vždy dbal na svoje zdravie a kondíciu. Avšak teraz, po tridsiatke, chce zistiť, ako využiť potenciál svojej mysle a tela, aby zostal dlhšie bystrý, silný a zdravý – nielen pre seba a svoje deti, ale aj pre deti svojich detí. Každá výzva posúva Chrisa ďalej, než sa kedy dostal. Prostredníctvom seriálu sa diváci naučia techniky, ktoré môžu použiť na zlepšenie svojho zdravia a zvýšenie kvality vlastného života.

Po rokoch príprav a po boku priateľov a rodiny, vrátane manželky Elsy Patakyovej a bratov Luka Hemswortha a Liama Hemswortha, sa Chris pustil do seriálu Telo bez hraníc, odhodlaný preskúmať svoje emocionálne a kognitívne zdravie a zároveň prekonať svoje fyzické limity. S otvorenosťou a úprimnosťou neúnavne pracoval na tom, aby posilnil svoju psychickú odolnosť a čelil najväčším ťažkostiam, aké život prináša každému z nás. Ide o hlbokú a autentickú skúsenosť, ktorá Chrisovi priniesla veľa pokory. Okrem jeho odvážnych a emocionálnych výziev sa v seriáli podelí aj o fascinujúce príbehy ľudí z celého sveta, ktorí do svojho života začlenili lekcie dlhovekosti s prekvapivými účinkami, ktoré môže využiť každý z nás.


National Geographic

Chris nechcel o vedeckých teóriách, ktoré by mohli predĺžiť a zlepšiť jeho život, len hovoriť, chcel ich aj reálne otestovať – a chcel to urobiť vo veľkom! Každá výzva je veľkolepá a jedinečná. Patrí medzi ne preplávanie 240 metrov cez arktický fjord s teplotou okolo 2°C, šplhanie po stometrovom lane visiacom nad kaňonom a chôdza po žeriave na vrchole vyše 270-metrového mrakodrapu s výškou 80 poschodí.

Každá výzva si od Chrisa vyžadovala autentický tréningový program vytvorený v spolupráci so špičkovými odborníkmi. Niektoré, ako napríklad šplhanie po lane nad kaňonom, si vyžadovali mesiace príprav. Iné, ako napríklad Chrisov štvordňový pôst len s vodou, boli (našťastie!) oveľa kratšie, ale boli také náročné, že od nich takmer odstúpil. Medzi prizvaných odborníkov a vedcov, ktorí Chrisa sprevádzali šiestimi základnými aspektmi dlhšieho života, patria:
• Ross Edgley, extrémny športovec a autor kníh o športovej vede, pripravuje Chrisovo telo na plávanie v takmer ľadovej vode;
● Dr. Peter Attia, lekár špecializujúci sa na dlhovekosť z Attia Medical, učí Chrisa vedecké poznatky o starnutí a o tom, ako proti nemu bojovať pomocou rozličných techník;
● Profesor Modupe Akinola, docent manažmentu na Columbia Business School, poskytne Chrisovi nástroje, ako sa vyrovnať so stresom;
● Doktorka Sharon Shaová, lekárka, klinická docentka a zástupkyňa vedúceho oddelenia klinického výskumu neurológie a neurologických vied Stanfordského centra pre poruchy pamäti (Stanford Center for Memory Disorders), pomáha Chrisovi bojovať s procesom starnutia jeho mysle;
• Dr. BJ Miller, prezident a poradca spoločnosti Mettle Health, sprevádza Chrisa na ceste starobou a smrteľnosťou;
• Alua Arthurová, dula sprevádzajúca pri umieraní a zakladateľka organizácie Going with Grace, prinúti Chrisa otvoriť sa otázke vlastnej smrti;
• Tanya Streeterová, profesionálna freediverka, trénuje Chrisa v jeho schopnosti zadržať dych pod vodou.

Šesťdielny seriál, ktorý môžu diváci streamovať od 16. novembra, sa zaoberá nasledovnými témami:

• Odolnosť voči stresu: Stres je súčasťou Chrisovho života už od tínedžerských rokov, a preto sa chce naučiť, ako sa s ním lepšie vyrovnať. Psychológ Modupe Akinola ho vyzve, aby zachoval pokoj počas desivej prechádzky po žeriave, ktorý vyčnieva zo strechy mrakodrapu. Psychológ naučí Chrisa účinným fyzickým a psychologickým technikám, ktoré môžeme použiť na zvládanie stresu v našich životoch a na boj proti riziku, ktorý stres predstavuje pre naše dlhodobé zdravie.

• Šok: Možno by ste si pomysleli, že ak sa chcete dožiť vysokého veku, ideálne je udržiavať sa v bezpečí a v príjemnom prostredí. Niektorí vedci sa však domnievajú, že by sme mali robiť presný opak, keďže vystavenie sa extrémnym teplotám môže v našom tele spustiť jeho vlastnú obranu proti smrteľným ochoreniam vyššieho veku. Chris teda spolu so svojimi bratmi Liamom a Lukom zamieri na mrznúcu Arktídu, aby podstúpil skutočnú terapiu chladom.

• Pôst: Chris sa obracia na odborníka na dlhovekosť Petra Attiu a zisťuje, ako mu zmena stravovacích návykov môže pomôcť dožiť sa vysokého veku. Paradoxne je odpoveďou celé štyri dni nič nejesť. Ak sa mu podarí hlad zniesť, pôst odomkne protistarnúce schopnosti jeho tela, ktoré by mohli Chrisovi pomôcť pri love jeho ďalšieho jedla s použitím oštepu na Veľkej koralovej bariére.

• Sila: Pre film Thor: Láska a hrom si Chris musí vyformovať telo, ktoré bude vyzerať ako telo nesmrteľného boha. Chce si však vybudovať aj také svaly, ktoré mu vedecky dokázaným spôsobom pomôžu zostať silným a zdravým aj vtedy, keď zostarne v skutočnom živote. Spojí sa s guruom extrémnych športov Rossom Edgleyom a trénuje na vyčerpávajúcu výzvu v podobe šplhu na 100-metrovom lane, vďaka čomu svoje telo zmení z obyčajnej ozdoby na silný nástroj.

● Pamäť: Chris vždy pracoval na tom, aby udržiaval svoje telo zdravé – teraz však nastal čas postarať sa aj o mozog. Neurologička Dr. Sharon Shaová ho vyzve, aby sa úplne odpojil od sveta a vydal sa do divočiny bez navigácie a mapy. Preto sa Chris spojí so svojím dobrým priateľom, domorodým umelcom Otisom Hope Careym, ktorý mu pomôže naladiť sa na vlnu prírody a pohybovať sa po vzdialenom domove Otisových predkov. Táto túra v Chrisovi prebudí jeho najcennejšie spomienky.

● Prijatie: Doteraz robil Chris všetko pre to, aby oddialil proces starnutia. Teraz však pred ním stojí tá najextrémnejšia a najemotívnejšia výzva – stráviť tri dni v komunite dôchodcov, kde bude mať oblečený „oblek starnutia“, ktorý aj z tej najjednoduchšej aktivity urobí herkulovskú úlohu. Overuje tak teóriu, že najlepší spôsob, ako bojovať so starnutím a strachom zo smrteľnosti, je nevzoprieť sa jej, ale ju, naopak, prijať.

Seriál Telo bez hraníc s Chrisom Hemsworthom pre National Geographic produkujú spoločnosti Protozoa, Nutopia a Wild State. Výkonnými producentmi Wild State sú Chris Hemsworth a Ben Grayson, za spoločnosť Protoza sú výkonnými producentmi Darren Aronofsky a Ari Handel a výkonnými producentmi spoločnosti Nutopia sú Jane Rootová, Arif Nurmohamed a Ruth Shurmanová. Bengt Anderson a Matt Renner sú výkonnými producentmi pre National Geographic.

Viac o téme: #Disney #dokumentarny #nationalgeographic #telobezhranicschrisomhemsworthom