Pozývame vás na otvorenie 74. koncertnej sezóny.

Martina Tolstova

Otváracie koncerty 74. sezóny Slovenskej filharmónie sa uskutočnia vo štvrtok a piatok 20. a 21. októbra 2022. Slovenská filharmónia a Slovenský filharmonický zbor (zbormajster Jozef Chabroň) sa predstavia pod taktovkou šéfdirigenta Daniela Raiskina. Sólistkou večerov bude mladá holandská husľová virtuózka Simone Lamsma, ktorá hrá na vzácnom nástroji „Mlynarski“ Stradivarius (1718). V naštudovaní šéfdirigenta zaznejú diela Egona Kráka, Ericha Wolfganda Korngolda a Gustava Mahlera. Koncerty sa začnú o 19.00.

Šéfdirigent Daniel Raiskin pravidelne zaraďuje do svojich programov diela slovenských skladateľov. V jeho naštudovaní zazneli už viackrát diela Eugena Suchoňa, Jána Cikkera či Jána Levoslava Bellu. „Ako šéfdirigent slovenského orchestra vítam príležitosť hrať slovenskú hudbu. Je to dôležité a objavovanie nového repertoáru ma obohacuje,“ hovorí Daniel Raiskin.

Do programu úvodnej abonentnej dvojice zaradil premiéru diela slovenského skladateľa Egona Kráka Les anges du ciel / Nebeskí anjeli, hommage à Josquin Desprez. „Zabudnúť na Josquina Despreza svet nesmie aj preto, lebo žijeme v dobe, v ktorej mnohí otvorene opovrhujú intelektom, znevažujú vedecké poznanie, šíria nenávisť a ničia tradičné humanistické hodnoty, o umení ani nehovoriac,“ hovorí o diele skladateľ a dodáva: „Skladbu Les anges du ciel ( Nebeskí anjeli ) venujem spomienke na veľkého hudobníka – je akoby symbolickým nahliadnutím súčasníka do jeho sveta a zároveň má byť oslavou umelca, na ktorého svet nikdy nesmie zabudnúť. Nielenže svojim pohnutým životom vo veľmi nepokojnej dobe predstavuje obraz moderného európskeho kozmopolitného intelektuála (podobne ako pred ním Guillaume Dufay), – ale navyše v kontexte svojich súčasníkov – Erasma Rotterdamského, Jeana Ockeghema, Leonarda da Vinciho, Michelangela Buonarottiho a mnohých ďalších velikánov kultúry a umenia – stelesňuje jedinečný symbol dokonalosti vrcholnej renesancie.“ Vokálno-inštrumentálne dielo zaznie v interpretácii Slovenskej filharmónie a Slovenského filharmonického zboru.

Sólistkou slávnostných večerov v bratislavskej Redute bude mladá holandská huslistka Simone Lamsma, ktorá sa vracia na naše koncertné pódium po roku a pol. Tentokrát v jej interpretácii zaznie Koncert pre husle a orchester D dur, op. 35 Ericha Wolfganda Korngolda, rodáka z Brna, držiteľa dvoch Oscarov za filmovú hudbu, ktorú komponoval pre Hollywood po emigrácii do USA v roku 1938. Korngolda poznáme ako autora hudby k filmom a autora koncertnej hudby. Koncert pre husle D dur je skladateľovým povojnovým dielom, ktoré venoval Alme Mahlerovej, manželke Gustava Mahlera, ktorého takmer 70 minútová päť časťová Symfónia č. 5 z roku 1902 so slávnym Adagiettom koncertný večer uzavrie.

Otváracie koncerty 74. sezóny Slovenskej filharmónie sa začnú o 19.00 v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie.
Slovenská filharmónia sa okrem Otváracích koncertov predstaví so šéfdirigentom Danielom Raiskinom na 7 dvojiciach koncertov hlavných abonentných cyklov (10., 11 novembra 2022, 08., 09. decembra 2022, 12., 13. januára 2023, 23., 24. marca 2023, 27., 28. apríla 2023, 08.a 09. júna 2023 a 15., 16. júna 2023). Spoločne sa predstavia v júni na koncerte vo viedenskom Musikvereine (18. júna 2023) a odcestujú spolu s českým dirigentom Leošom Svárovským na turné do Japonska (25. júna – 10. júla 2023).

Viac o téme: #74-koncertnasezona #otvaraciekoncerty #slovenskafilharmonia