Štvrtá séria seriálu Babylon Berlin bude mať premiéru na HBO Max 9. októbra.

Bohuš Mäsiarčik, Top of Mind

Detektívny seriál Babylon Berlín, odohrávajúci sa na pozadí posledných rokov Weimarskej republiky, sa tento rok na jeseň vracia vo svojej štvrtej sérii, v ktorej dráma vstupuje do temných 30. rokov 20. storočia v Nemecku. Prvé dve časti budú mať na Slovensku a v Čechách premiéru na HBO Max v 9. októbra.

Prvá až tretia séria sa odohrávali na pozadí posledných dní búrlivých dvadsiatych rokov v Berlíne, štvrtá séria sa bude odohrávať na pozadí chaotického začiatku tridsiatych rokov, kedy sa Weimarská republika začala rozpadať. Séria rozvíja príbeh v nových 12 častiach.

Berlín, rok 1930. Zlaté dvadsiate roky vyvrcholili celosvetovým krachom na burze. Na úsvite nového desaťročia a hroziacej Veľkej hospodárskej krízy sa časy nepopierateľne zmenili. Niektorí na krachu zarobili, ako napríklad priemyselník Alfred Nyssen, ktorý investuje svoje zisky a má ambície, ktorých cieľom nie je nič menšie ako dobyť celý svet. Mnohí využili chaos v meste vo svoj prospech, ako napríklad americký mafián Abe Goldstein, ktorý sa nehanebne chváli svojim bohatstvom a zároveň hľadá stratenú pamiatku. Iní sa na spoločenskom rebríčku drasticky prepadli do zúfalstva, ako Toni, ktorá sa potuluje berlínskymi ulicami so skupinou mladých rovesníkov a bojuje o prežitie. To robí starosti jej sestre Charlotte, ktorá dokonca riskuje svoju prácu. Po celý čas vedie Gereonovo vyšetrovanie do prostredia boxu – a politicky nepríjemne blízko Hitlerovho SA. Napriek tomu sa niektorí stále snažia nastoliť poriadok. Zostáva otázkou, k čomu to bude, pretože pochod nacistov k moci je v plnom prúde…

„Mafiánska vojna, ktorá vrie v uliciach Berlína, berie diváka stále hlbšie do najtemnejšieho obdobia nemeckých dejín, počnúc Silvestrom 1930/31,“ prezrádzajú producenti Stefan Arndt, Uwe Schott a Michael Polle. „Je radosť a zároveň vzrušujúca fascinácia sledovať, ako Charlotta a jej bojovníci spájajú postavy a dej z predchádzajúcich sérií so silou a emóciami a stále novými odvážnymi spôsobmi.“


HBO Max Česko a Slovensko

Volker Bruch a Liv Lisa Fries si zopakujú svoje úlohy policajného inšpektora Gereona Ratha a Charlotte Ritter, berlínskej asistentky detektíva.

Vracia sa aj mnoho ďalších hercov z predchádzajúcich sérií,okrem iného Benno Fürmann, Lars Eidinger a Hannah Herzsprung. Medzi nových hercov 4. série patrí Mark Ivanier ako mafián Abe Goldstein, Barbara Philipp, Moisej Bazijan, Ronald Kukulies, Thomas Arnold, Lenn Kudrjawizki, Hannes Wegener a Max Raabe.

Scenáristami novej série sú Achim von Borries, Bettine von Borries, Henk Handloegten, Khyana El Bitar a Tom Tykwer, pričom Handloegten, von Borries a Tykwer sa opäť ujali réžie.

Tykwer sa tiež znovu spojil s Johnnym Klimekom, aby zložil hudbu, ktorú hrajú Max Raabe, Meret Becker a medzinárodne uznávaná skupina Meute.

Babylon Berlin vzniká v produkcii X Filme Creative Pool v koprodukcii s ARD Degeto, Sky a Beta Film. Na seriáli sa podieľajú Christoph Pellander, Carolin Haasis (ARD Degeto), Frank Jastfelder a Lucia Vogdt (Sky Deutschland). Producentmi za X Film sú Stefan Arndt, Uwe Schott a Michael Polle, koproducentmi za Beta Film sú Ján Mojto, Dirk Schürhoff a Moritz Herzogenberg. Aktuálnu sériu podporili Medienboard Berlin-Brandenburg, Film-und Medienstiftung NRW a Nemecký filmový fond.

Všetky série seriálu Babylon Berlin nájdete na HBO Max a tú aktuálnu štvrtú už od 9. októbra.

Viac o téme: #4 séria #babylonberlin #dráma #hbomax #historický #krimi #triler #vojnový