Horolezec Marek Holeček v celovečernom dokumentárnom filme „Mára ide do neba“.

Bontonfilm SK

Marek Holeček patrí medzi najvýznamnejších českých aj svetových horolezcov súčasnosti. Na tie najvyššie hory tesne pod nebom lezie bez kyslíka náročným alpským štýlom. Jeho extrémny prístup k horám aj k životu mu prináša úspechy, ale aj problémy. Snímka Mára ide do neba ukazuje cestu do oblakov a pozrie sa tiež hlboko do ľudskej duše. Dokáže Mára Holeček nahliadnuť aj tam?

Marek Holeček získal v roku 2018 ako prvý Čech v histórii spolu so svojím spolulezcom Zdeňkom Hákom medzinárodné ocenenie horolezcov Zlatý cepín (Piolet d´Or). Túto cenu mu opäť udelili aj v roku 2020. V uvedených rokoch sa, laicky povedané, stal majstrom sveta v horolezectve. Pri svojich expedíciách na najvyššie vrcholy sveta hľadá vždy nové cesty. 


Totalfilm.cz

Film Mára ide do neba sleduje jeho päť pokusov o prvovýstup na náročnú horu Gašerbrum I v pakistanskom pohorí Karakoram. Pozerá sa na ne očami Máru Holečka a zároveň očami ľudí okolo neho, očami ľudí, ktorí čakajú, či sa vráti. Úspešná totiž bola až piata expedícia a film sleduje aj tie nepodarené, dokonca i tie tragické. Počas nich prišiel pre omrzliny o niekoľko článkov prstov na nohe a tiež o kamaráta a spolulezca, ktorý priamo pred jeho očami spadol z výšky tisíc metrov. Na piatich pokusoch zdolať Gašerbrum I sa ukazuje Holečkova schopnosť riešiť problémy aj jeho pozitívny prístup k životu. Vďaka nemu potom dokáže prekonať veci, ktoré by ostatní ľudia zvládali len ťažko.

Viac o téme: #BontonfilmSK #maraidedoneba #marekholecek