Radovan Hanko prichádza so zvučným EP Brezový háj.

Po nedávno zverejnených dvoch singloch Krajina nekrajina a Keď sa trhá tma predstavuje Radovan Hanko nové EP v jeho plnom znení. Brezový háj spolu tvorí sedem melodických piesní, ktoré predstavujú výrazný posun v kompozícii aj zvuku oproti jeho debutu Megavan. Novinka príjemne prevedie spevákovým míľnikovým obdobím posledných troch rokov.

Nosné piliere albumu otvárajú hĺbavé Vrany, s ktorými poslucháč preletí cez osobnejšiu Krajinu nekrajinu a azda sa zamyslí nad nezmyselnosťami, ktorými ľudia bežne zabíjajú roky života pri Nezmyselnej. Po alternatívnejšom Veľkom pláne sa ocitne na ostrove s palmami v popovo ladenom Obraze, ktorý hrá žánrový kontrast k nasledujúcej orchestrálno-naturálnej Sopke. Z akustickej podstaty ho vytrhne prudko alternatívny úlet Keď sa trhá tma.

Na fyzických nosičoch sa bude nachádzať aj bonus v podobe duetu so spevákovým priateľom Peťom Juhásom s názvom Každý pád, ktorý na hudobnej streamingovej službe spotify sa nachádza ako singel.

„Piesne vznikali postupne už pred tromi rokmi v mojom emočne turbulentnom období, a tak album poslucháča prevedie aj rôznymi náladami. Nahrávalo sa tiež už pomerne dávnejšie, avšak z určitých dôvodov potom nejakú dobu nahrávky oddychovali, aby sme sa k nim mohli teraz vrátiť a sfinalizovať zvuk. To odležanie nahrávkam len prospelo, lebo na mixy vznikol nový uhol pohľadu,“ s úsmevom prezrádza Radovan Hanko zrod piesní pred a počas pandemického obdobia, pričom ich nosnými témami sú medziľudské vzťahy a vzťah človeka ku prírode, ako aj napovedá názov či vizuál albumu.


Rado Van Hanko

Navyše s novým albumom prichádza aj nový zvuk a zároveň značne odlišným od spevákovho debutu. Z jednoduchých folkových aranžov sa spevákova tvorba presunula do zvuku v plnom zastúpení kapely. Príjemným obohatením albumu sú aj elektronické prvky, ktoré sa najvýraznejšie nesú v piesni Keď sa trhá tma. Celý album tvoria melodické tóny akustickej gitary doprevádzajúce elektrickou gitarou, basou, bicími a v piesni Sopka aj violončelom.

Nahrávanie prebiehalo v štúdiu Loft u Jara Žiga ml., s ktorým má spevák už vybudovaný dôverný muzikantský vzťah. Celý album okrem bonusu produkoval Tamás Belicza v spolupráci s Jarkom Žigom ml. a výsledné mixy doladil Tom Lobb z Beyond Music Studio. Skladby následne putovali na master do amerického Nashvilu do Sage Audio Mastering. „Album je teda obohatený o nové spolupráce, za čo vďačím hlavne Peťovi Juhásovi, ktorý ma k nim priviedol,“ objasňuje Radovan Hanko, tešiac sa z nadobudnutých skúseností.

K prvým zverejneným skladbám s vizuálmi Keď sa trhá tma a Krajina nekrajina sa pridal už aj nový videoklip k piesni Nezmyselná a onedlho pobaví humorne poňatý vizuál k piesni Obraz, na ktorý sa môžeme čoskoro tešiť.

Ešte pred Vianocami bude Brezový háj dostupný aj vo forme originálnych fyzických nosičov v podobe štýlového USB kľúča zabalenom v dizajnovom digipacku. A následne sa Radovan Hanko bude venovať cestovaniu, skladaniu nových piesní a koncertovaniu, teda trom jeho najväčším životným záľubám.

Viac o téme: #album #brezovyhaj #EP #novinka #radovanhanko