Posledné januárové podujatia v Staromestskej knižnici v Bratislave

Mgr. Lenka Čechvalová, Staromestská knižnica

Záver januára bude v Staromestskej knižnici patriť všetkým generáciám – od najmenších až po seniorov. Milovníkov Prešporka čaká rozprávanie o židovskej Bratislave, seniori si zdokonalia svoju angličtinu, pre deti knižnica pripravuje predstavenie plné nápadov.

25. 1. o 17.00, Panenská 1 – Židovská Bratislava v 20. storočí
Rozprávanie o Bratislave etnológa a judaistu Petra Salnera pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu.

Židovská komunita v Bratislave bola v medzivojnovom období etnicky, nábožensky a sociálne diferencovaná. Situácia sa zmenila v dôsledku holokaustu, z 15 102 osôb prežilo necelých 3 000 osôb. Krátko po oslobodení nastúpil komunistický režim a to vyvolalo potrebu prispôsobiť sa novým okolnostiam. Zistite, ako ovplyvnil nástup komunistického režimu život židovskej komunity.

Peter Salner pracuje ako vedecký pracovník na Ústave etnológie a sociálnej antropológie SAV, v. v. i. Na rôzne témy urbánnej etnológie a židovskej kultúry prednášal na univerzitách v Bratislave, Prahe a Zürichu. Je autorom 19 knižných publikácií a viac ako 100 odborných štúdií so zameraním na spoločenský život bratislavského obyvateľstva a vývoj židovskej komunity na Slovensku v 20. – 21. storočí. V rokoch 1996 – 2013 bol predsedom Židovskej náboženskej obce v Bratislave.

26. 1. o 16.30, Panenská 1 – Konverzovňa
Konverzácie v anglickom jazyku pre seniorov. Precvičte si svoju angličtinu pri neformálnych rozhovoroch.

26. 1. o 17.00, Blumentálska 10/a – Ministerstvo nápadov
Šiši-bláznivé predstavenie, v ktorom nechýba napätie, absurdné situácie a humor. Vydajte sa na tajnú expedíciu do Psolandu a nájdite zariadenie na výrobu elixíra života. Účinkuje Divadielko Maťo. Pre deti od 5 rokov.

Ministerstvo temna vyrába v dedinke Psoland elixír života. Chce pomocou neho ovládnuť svet. Výnimočný psík menom Limonáda a jeho kamoš Rudy dostanú od Ministerstva nápadov neľahkú úlohu. Musia získať zariadenie, ktoré dokáže zničiť elixír života. Ale kde? Ako? Keď sa Vám do životného osudu zapletie lietajúci hriankovač, trenírky na palube, rozpučený tučniačik na mrakodrape, kľúče v kvetinkovom záchode….?!

Nech sa teda páči! Vstúpte do Psolandu! Ale pozor! Len na tajnáša! Ľudia sem majú vstup prísne zakázaný! PS: Keď idete do divadla, mali by ste sa vyfešákovať. Teraz však nie je čas na fešákovanie. Teraz ide o život!

Viac o téme: #január #podujatia #staromestskakniznica