Singel v angličtine, inšpirovaný Slovenskom

Lucia Miklasová

Bratislavská indie pop-rocková kapela Fortuan vydala 10. februára 2023 nový singel s názvom River. Ten prichádza po troch predošlých Catch me if you can (2021), Crumbling world (2022) a Home (2022), ktoré sa dostali do rotácií niekoľkých rádií (napr. Rádio Slovensko, rádio Frontinus).

TEXT V ANGLIČTINE, INŠPIROVANÝ SLOVENSKÝMI REÁLIAMI.
Autorom anglických textov je opäť spevák a gitarista kapely, Jakub Hančin. Už predchádzajúci, letný singel Home odkazoval (nielen vo videu) metaforicky na slovenskú prírodu: „Skladba sa pôvodne mala volať Danube. Napadlo mi, že ak by sme napísali song o najväčšej slovenskej rieke v medzinárodne zrozumiteľnom jazyku, pritiahneme pozornosť širšieho publika,“ hovorí spevák. „Dunaj a okolitá príroda v sebe majú veľa skrytých symbolov a odkazov na Slovensko, tak ako náš nový song. Je ale možné, že si každý poslucháč v texte piesne nájde svoj vlastný význam.“

„Chceli sme rýchlejšiu rockovú pesničku, ale pritom stále jednoduchú. Lebo takú ešte nemáme,“ vysvetľuje gitarista Tomáš Marikovič. Pod hudbu sa produkčne podpísal okrem speváka Jakuba a gitaristu Tomáša aj bubeník Daniel Štefanovič.

OSVEDČENÉ POSTUPY – PRODUCENT NOMINOVANÝ NA GRAMMY.
Skladba bola nahraná v petržalskom štúdiu Loft s dvorným zvukárom a bubeníkom kapely Medial Banana Jarom Žigom, ml. Už pri singloch Catch me if you can (2021) a Home (2022) začala kapela Fortuan spolupracovať na masteringu a mixe so skúseným producentom a zvukárom z Los Angeles Mariom Borgattom (Foster The People, Muse atď.) Osvedčený postup zahraničnej post produkčnej spolupráce si vo Fortuan zopakovali aj teraz. Oslovili producenta Matha Bishopa, ktorý je známy nielen ako nominant na cenu Grammy, ale aj spoluprácou s hudobnými menami ako The Killers, U2 či Taylor Swift.

„Podľa mňa je toto naša najlepšia vec,“ priznáva Tomáš Marikovič. „Veríme, že sa skladateľsky posúvame. Pri postprodukcii posledných singlov sa nám osvedčila spolupráca so zahraničnými odborníkmi. Dokazuje to aj záujem rádií o naše skladby.“

ARTWORK A LYRIC VIDEO POMOCOU UMELEJ INTELIGENCIE.
Vizuálna identita skladby River vznikla z veľkej časti pomocou technológie umelej inteligencie s názvom Midjourney.

Spevák Jakub Hančin študoval na vysokej škole technológie simulujúce ľudskú inteligenciu. Tak prečo tento nový technologický trend neskúsiť pri tvorbe artworku a následne aj pri videoklipe? „Na základe kľúčových slov, ktoré najlepšie vystihujú podstatu skladby, nám technológia ponúkla vyše tisíc unikátnych grafík. Dvadsať najzaujímavejšie obrázkov sme potom použili v lyric videu a jeden ako artwork singla,“ vysvetľuje spevák.


Fortuan

O SKUPINE FORTUAN
Fortuan (421 – anglicky, fonetický preklad telefónnej predvoľby Slovenska) je na hudobnej scéne takmer 5 rokov. Zostavu troch stálych členov, kamarátov zo strednej školy, minulý rok doplnil basgitarista a spevák Igor Holka. Kapela má za sebou 2 vydané EP, debutový album z roku 2020 Flavours, 2. miesto v kategórii Pop v súťaži kapiel Rocková maturita, vystúpenia vo vysielaní TV JOJ a Markíza alebo viac než 50 koncertov s doterajším vrcholom na festivale TopFest 2022. Pieseň River mala LIVE premiéru na tohtoročnom februárovom koncerte kapely v bratislavskom Kulturák klube.

Viac o téme: #Fortuan #novinka #River #singel