Psychologická dráma „The Tragedy Of Macbeth“ v podaní Denzela Washingtona a Frances McDormand.

„Život je len kráčajúci tieň,“ potichu narieka Macbeth (Denzel Washington), keď vidí začiatok konca svojej krátkej a násilnej vlády vo výbušnej adaptácii filmu Joela Coena.

Film „The Tragedy Of Macbeth“, ktorý kladie veľký dôraz na slovo „tragédia“, je najnovším dielom v dlhom rade adaptácií Shakespearovej klasiky. Je však jednoducho najnapínavejším moderným a nápadne minimalistickým dielom. Rozhodnutím Coena a kameramana Bruna Delbonnela bolo natočiť film čiernobielo a takmer výlučne v siluetách. Figurujú v ňom neľútostné kamenné škótske hrady, pusté rašeliniská plné zvädnutých konárov a veľa hmly, vrhajúce hlboké, temné tiene, v ktorých sa ctižiadostivý Macbeth a jeho rovnako chamtivá manželka sprisahávajú a plánujú.

Zápletku „Macbeth“ asi netreba príliš rozpisovať. Slávny škótsky generál Macbeth (Washington) dostáva od trojice čarodejníc proroctvo, že sa stane škótskym kráľom, čo ho zavedie na cestu krvavých zrád a chladnokrvných vrážd, ktoré ho aj jeho manželku Lady Macbeth (Frances McDormand) dovedú rýchlo k šialenstvu.

Coen ukazuje porozumenie k Shakespearovej pôvodnej hre a tiež ochotu ísť za ňu. Jeho „The Tragedy Of Macbeth“ sa opiera o stagnáciu príbehu, pričom naráža na neskutočnú nočnú moru celej veci.


A24

Kinopremiéra je naplánovaná na 25. decembra 2021 spoločnosťou A24 pred streamovaním na Apple TV+ 14. januára 2022.

Viac o téme: #denzelwashington #dráma #francesmcdormand #thetragedyofmacbeth