Mesiac úcty k starším v Staromestskej knižnici.

Lenka Čechvalová, Staromestská knižnica

Seniori sú neoddeliteľnou a dôležitou súčasťou Staromestskej knižnice. Knižnica je (nielen) pre seniorov bezpečným miestom, miestom spoločenských kontaktov a celoživotného vzdelávania.

Staromestská knižnica počas roka pripravuje pre seniorov rôzne kurzy digitálnej gramotnosti, konzultácie k práci s digitálnymi technológiami, tréningy pamäti a prednášky venované bezpečnosti. Počas Mesiaca úcty k starším pripravila knižnica pre seniorov špeciálnu ponuku. 

Seniori nad 60 rokov sa môžu počas októbra bezplatne zaregistrovať do Staromestskej knižnice na ktorejkoľvek pobočke. 
4. 10. štartuje v centrálnej knižnici na Blumentálskej 10/a obľúbený kurz pre pokročilých Tréningy pamäti pre seniorov. Kurz pod vedením trénerky pamäti a psychologičky bude pozostávať z 8 stretnutí (jeho kapacita je naplnená). Účastníci sa hravou formou naučia ako funguje pamäť, mozgové hemisféry,  vizuálna, sluchová, hmatová, čuchová a chuťová pamäť. Kurz z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

V dobe internetu a sociálnych sietí je dôležité vedieť správne vyhodnotiť informácie. V spolupráci s portálom Demagog.sk, ktorý spravuje Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť pripravuje knižnica v pobočke na Panenskej 1 dve prednášky. Na praktickej prednáške Googliť ako profík, ktorá sa uskutoční 5. 10. o 16.30, sa návštevníci dozvedia praktické rady a tipy pri vyhľadávaní na internete. Na prednášku je potrebné sa vopred prihlásiť na tel. č. 02/54411874 alebo na e-mail: sluzbypan@starlib.sk. Druhá prednáška Kritické myslenie pre náročných, ktorá sa uskutoční 19. 10. o 16.30 je otvorená pre všetkých. Účastníci sa naučia, ako si overovať publikované informácie.

Seniori sa často stávajú terčom zlodejov a podvodníkov, ktorí zneužívajú ich vek a dobrosrdečnosť, preto je dôležité poznať praktiky páchateľov trestnej činnosti. Policajná preventistka z Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava I, 11. 10. o 10.00 v knižnici na Blumentálskej 10/a ozrejmí seniorom, ako byť obozretní a nedať sa nachytať.

Knižnica má pre milovníkov šachu novinku – šachové popoludnie bez rozdielu veku a úrovne šachových schopností.  Príďte si 12. 10. zahrať pre radosť a naučte sa nové triky. Šachové popoludnia sa budú konať v pobočke na Panenskej 1 pravidelne raz mesačne.

Vedeli ste, že druhú októbrovú nedeľu si pripomíname Deň starých rodičov? Oslávte spoločne tento sviatok, zoberte svoje vnúčatá alebo (starých) rodičov na medzigeneračné rozprávačské podujatie, ktoré sa uskutoční 13. 10. o 16.00 v knižnici na Blumentálskej 10/a. Spoločne zistíme, ako sa ešte nepoznáme.

Zaujíma Vás história a architektúra Bratislavy? Vydajte sa na Staromestské potulky po historickom centre. Prehliadka plná bratislavských povestí a povier začína 20. 10. o 16.00 na Primaciálnom námestí, je vhodná pre deti aj dospelých.

Staromestská knižnica celoročne poskytuje staromestským seniorom bezplatnú službu Donášku kníh. Službu môžu využívať menej pohybliví a dlhodobo chorí seniori a ťažko zdravotne postihnuté osoby, ktoré pre svoje obmedzenia nemôžu knižnicu osobne navštíviť. Čitatelia si môžu knihy objednať telefonicky alebo e-mailom, donášku zabezpečí pobočka, ktorá je najbližšie k bydlisku čitateľa. Záujemcovia o donášku, ktorí nie sú čitateľmi, sa môžu zaregistrovať do knižnice aj bez jej návštevy – elektronicky alebo telefonicky. Záleží nám na tom, aby sa knihy dostali k čo najširšiemu okruhu používateľov. 

Podrobnejšie informácie o službe: Donaska kníh seniorom. Celý program nájdete na webovej stránke Staromestskej knižnice.

Viac o téme: #mesiacuctykstarsim #staromestskakniznica